Büntetőeljárás indult a kilövési kvóta miatt

Hivatalból indított bűnvádi eljárást a Brassó megyei táblabíróság, hogy kivizsgálja, a környezetvédelmi minisztérium milyen kritériumok alapján döntött a kilövési kvótákról a védett állatfajok esetében – közölte Ramona Diaconu főügyész.

Mint mondta, hivatali visszaélés, okirat-hamisítás és érdekellentét gyanújával kezdeményezték a büntetőeljárást. Első sorban azokat a szakmai testületeket ellenőriznék, amelyek javaslata alapján a környezetvédelmi minisztérium úgy döntött, 552 medve és 657 farkas, valamint 68 hiúz és 474 vadmacska kilövését hagyja jóvá.

A kvótát előíró miniszteri rendelet kibocsátását egyébként a hét elején már felfüggesztette a szaktárca. Cristiana Paşca Palmer a döntést azzal indokolta, hogy a környezetvédelmi tárcának szüksége van még a Román Akadémia jóváhagyására, amelyre állítása szerint szeptember 21. óta várnak. Hozzátette: a minisztérium illetékesei az elkövetkező időszakban több szakértővel is tárgyalást kezdeményeznek a kilövési kvótákkal kapcsolatban. „Olyan rendeletre van szükségünk, amely tekintettel van a törvény által védett fajokra, de a veszélyeztetett lakosságra is” – fogalmazott a tárcavezető.

kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »