Büntetést fizethetnek az MNB alapítványai?

Hatósági eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank alapítványai ügyében a Fővárosi Főügyészség.

A Fővárosi Főügyészség az általa lefolytatott vizsgálat alapján 2016. június 30-án a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa ügyében hatósági eljárásokat kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságánál.

A kezdeményezés oka az volt, hogy az ügyészség álláspontja szerint az alapítványok a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladó árubeszerzések, szolgáltatásmegrendelések, illetve építési beruházások során nem folytattak le közbeszerzési eljárást, holott a közbeszerzésre vonatkozó jogszabály szerint az alapítványok ajánlatkérőknek minősülnek – írja közleményében.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból jár el, és az ügyészség hatósági eljárás kezdeményezése alapján saját hatáskörben fog dönteni. Az ügyészség hatásköre tehát kizárólag az eljárás kezdeményezésére terjed ki.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a napokban közzétett döntésében azért marasztalta el az alapítványokat, mert a törvényi rendelkezés ellenére nem jelentkeztek be ajánlatkérőként a közbeszerzési törvény hatálya alá. Az ügyészi hatósági eljárás kezdeményezése az alapítványoknak a közbeszerzési eljárás mellőzésével megkötött egyes szerződéseire vonatkozik – zárul a közlemény.

Már 200 ezret fizetniük kellett

Ismeretes, a fent említett elmarasztalás komoly, 200 ezer forintos büntetést vont maga után, amit alapvetően azért fizettek, mert maga a „rendszer volt rossz”, míg most az ügyeket egyesével veszik górcső alá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »