Bulvárnorbi az uborkafán

Bulvárnorbi az uborkafán

A hét híre, hogy az MNB előbb egymillió forintra megbírságolta a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t, majd a részvények tőzsdei kereskedését is felfüggesztette a felügyelet. Azért, mert a cégnek több esetben sem sikerült tartania magát jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségéhez. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Norbiék nem a hivatalos közzétételi helyek igénybevételével kommunikáltak, inkább a közösségi médiát és a sajtót használták ilyen célokra.

Nincs ebben semmi rendkívüli. Az egyikhez értenek, a másikhoz nem. Konkrétabban fogalmazva: a zsír és a szénhidrát elleni kíméletlen küzdelem természetes közege a Facebook és a bulvársajtó, de semmiképpen sem a tőzsdei szintű biznisz. Amit Norbi elért-megkeresett, annak köszönheti, hogy mindig tudta, hogyan kell bánni a bulvárkultúrák lakóival. Érezte, mit hisznek el, mit szeretnének, mire vágynak, tisztában volt vele, melyek számukra a legfontosabb kérdések, és hogy ezekre a kérdésekre milyen válaszokat várnak.

Van ehhez egy tréfás párhuzamom: Schobert Norbert sok szempontból abszolút olyan, mint Orbán Viktor. Annyiban okvetlenül, hogy mindketten tudják, mikor mit szeretnének hallani az emberek, meg azt is, hogy mikor és miképpen kell megjelenni a médiában. Akadnak nyilván fontos különbségek is közöttük. Az egyik, hogy Orbán okosabb, mint a hívei átlaga, ami Schobertről ezzel szemben nem feltétlenül mondható el. A másik, hogy míg a miniszterelnöknek jelenleg 512 ezer Fb-rajongója van, addig a fitneszedző kajakereskedőnek közel kétszer annyi, 971 ezer. A harmadik, hogy Orbán – vagyis akik az oldalát szerkesztik – aligha írná le a hamikázni szót. Van egy szint, ami alá ő még nem megy.

Felmerül a kérdés, hogy kinek van nagyobb hatása a magyar emberek mindennapjaira. Fel – és korántsem magától értetődő a válasz.

Kíváncsi voltam, hogy amennyiben a hatóságok történetesen azt kifogásolják, hogy a Schobert-nyrt. a közösségi médián és a sajtón keresztül kommunikál – szabálytalanul –, akkor arról beszámol-e a bevált fórumokon, hogy mit kifogásoltak a hatóságok. Nincs meglepetés: nem számol be. Vannak nüanszok, amikkel nem szabad zavarba hozni a követőket. Marad a hamikázás, az újabb és újabb üzletek nyitásáról, továbbá az újabb és újabb szereplésekről szóló hírecskék – vasárnap nagy duettezni is fog a főhős valamelyik kertévében, őrület –, plusz a napi családi idill. Szavak és képek egy fantasztikus világból, amelyben a kilók csak fogynak, a háború is csupa napfény, és a szénhidrát vesztésre áll, hamarosan kileheli a lelkét.

Bulvárnorbi legyőzi a szénhidrát.

Egyvalami lepett meg, ahogy görgettem kicsit: az, hogy Ripost-cikkeken kívül mintha semmi mást nem osztana meg mostanában.

Jó-jó, de mi ezzel a baj? Akit ennyien szeretnek, gonosz pasas nem lehet, akárhogy okoskodik az MNB, és akármit firkál az irigykedő-cukorfaló sajtó, nemde?

Nos, baj nincsen, csak jelenség.

Attól, hogy André Agassinak már nyoma sincs, vagy hogy a brit dietetikusokkal kapcsolatos sztori necces, még nem kell csapot-papot otthagyva menekülnie a milliónyi rajongónak. A vásárlóknak sem jár gáncs és megvetés, akik szívesen esznek ehetetlennek tűnő dolgokat – bár azon talán el szabad gondolkodni, hogy egy Update Norbi-bor palackjából miért egy nem túl magas presztízsű alföldi pincészet pár száz forintos kommersz sorozatának dugója csusszan ki.

Aki ügyes, legyen ügyes. Sőt: legyen szimbólum. Legyen a mai Magyarország egyik jelképe. Igazodási pontokra mindenkinek szüksége van, ha másért nem, azért, hogy legyen mihez mérni pozícióink távolságát. A magyar embereknek ilyen hősök jutnak, ez van, de balgaság lenne azt hinni, hogy másokéi annyival nívósabbak.

A jelenségben most igazából egyvalami érdekes. Az, hogy milyen tisztán látszik a túlkapaszkodás reménytelensége. Ami géemkás módon és színvonalon működik, az hiába próbál nyrt.-ként, tőzsdei cégként viselkedni. Lowcarbból nem lesz szalonna, Schobertből sem világsztár. A cégéből sem regionális multi. Ahhoz kevés cuki Réka-fotókat posztolni az Fb-n, és harcias cukorellenes cikkeket publikáltatni dettó. Még szerencse, ahogy mondani szokás. Amúgy ez sem tragédia, lokális bulvárhősnek lenni sem utolsó dolog, hiszen így is fizet a bolt, mint a köles. Csinálja utána, aki tudja – és akinek van hozzá gyomra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »