Bulgária több száz migránst küld vissza Afganisztánba

Bulgária 250 migránst küld vissza Afganisztánba az ország legnagyobb menekülttáborában történt zavargások után – jelentette be a szófiai kormány hétfőn.

Olyan emberekről van szó, akik illegális úton érkeztek az országba. Egy 50 fős, önként hazatérő csoport visszaszállítását szolgáló eljárás már folyamatban van, míg a többi 200 afgán iratait még intézik – tette hozzá a bolgár vezetés.

Zavargások

A szófiai kormány azután döntött az afgánok kitoloncolásáról, hogy afgán menekültek részvételével zavargások történtek a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. Egy rendőrségi szóvivő szerint mintegy 2000 migráns vett részt a pénteki összetűzésekben. Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket. A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget.

Garázdaság és rongálás

A kormány tájékoztatása szerint a zavargások szervezője egy büntetett előéletű afgán férfi volt, akit Németországból toloncoltak ki korábban.

Az ideiglenesen őrizetbe vett 400 migráns közül 18 ellen vádat emelnek garázdaság és állami tulajdon rongálása miatt, így továbbra is őrizetben maradnak. További 1000 illegális bevándorlót, aki nem tartotta magát a táborban érvényes előírásokhoz, más létesítményekben helyeznek el a török határ mentén.

A legszegényebb uniós tagállam menekülttáborai túlzsúfoltak. 2016-ban 13 ezer menekültet regisztráltak Bulgáriában, viszont nem tudni, hogy hányan tartózkodnak még a délkelet-európai országban. A bolgár ortodox egyház viszont arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos migránsáradat felboríthatja az „etnikai egyensúlyt” Bulgáriában, ahol a lakosság 10 százalékát törökök alkotják.

Prága 20 millió korona segélyt küldCsehország 20 millió korona (230 millió forint) segélyt küld Bulgáriának hozzájárulásként a határok védelmének megerősítéséhez az illegális bevándorlók ellen. A cseh segélyből a bolgár kormány tehergépkocsikat kíván venni a határőrség számára, továbbá egy szálláshelyet épít a határőröknek a bolgár–szerb határ mentén és felújítja a Harmanliban lévő menekülteket befogadó állomást – mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Jordániának tízmillió koronás segélyt szavaztak meg, amelyet az ottani kormány a szíriai menekültek ellátására tervez elkölteni. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »