Bukarest szerint Putyin fenyegeti a régió biztonságát

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére – hangsúlyozta szombati közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

A román külügyi tárca az orosz elnök előző napi, athéni látogatásán tett kijelentéseire reagált. Putyin az Olt megyei Deveselun május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva azt állította: Oroszország válaszlépésekre kényszerül mind Románia, mind – a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó – Lengyelország esetében. „Ha tegnap abban a romániai térségben az embereknek még fogalmuk sem volt, mit jelent célponttá válni, mától arra kényszerülünk, hogy bizonyos lépéseket tegyünk védelmünk érdekében” – idézte Putyint a román sajtó.

A bukaresti külügyminisztérium meglepetésének adott hangot az orosz elnöknek a „valóságtól eltekintő” álláspontja miatt. Az MTI által idézett kommüniké emlékeztet, hogy az amerikai-román rakétavédelmi egyezmény pontosan szabályozza a deveselui támaszpont szigorúan defenzív jellegét az ENSZ előírásainak megfelelően. A román külügyminisztérium ismételten leszögezi, hogy ez a rendszer nem irányul az Orosz Föderáció vagy más állam ellen.

„Ennek a ténynek az ismételt eltorzítása csak a feszült légkör fenntartását szolgálja, ellentétben azzal a nyitott szellemmel, amit Románia és szövetségesei tanúsítottak a rakétavédelem terén” – fogalmaz a bukaresti külügy. A kommüniké megjegyzi: „furcsa” ezt a kérdés a regionális biztonság szintjén emlegetni, amikor a román diplomácia szerint „közismert”, mi keltette a regionális biztonsággal kapcsolatos aggályokat a térségben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »