Bukarest „európai értékeket” kér számon Budapesten

Bukarest „európai értékeket” kér számon Budapesten

A román külügy szerint nem az európai értékek szellemiségét képviselik azok a budapesti hivatalos nyilatkozatok, amelyek az elmúlt időszak fagyos magyar–román viszonyáért a magyarellenes román kormányzati lépéseket teszik felelőssé.

ionut-valcu_bIonuţ Vâlcu

Nincsenek összhangban a Románia által is védett európai értékek szellemiségével a budapesti hivatalosságok nyilatkozatai, amelyek értelmében a Románia és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok 2012 óta romlottak meg – mondta szerdán Ionuţ Vâlcu, a román külügyminisztérium szóvivője Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfői nyilatkozatára reagálva. 

Hírdetés

A román külügyi szóvivő azt is közölte, hogy az erre vonatkozó álláspontot a tárca a magyar félnek is eljuttatta. „Álláspontunkat egyértelműen jeleztük diplomáciai forrásokon, így Magyarország bukaresti nagykövetén keresztül, de Lazăr Comănescu külügyminiszter is jelezte magyar kollégájának a NATO-külügyminiszterek tanácskozásán” – közölte a szóvivő.

Vâlcu emlékeztetett: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, Románia stratégiai partnernek számít Magyarország számára. „Reméljük, a kijelentésben foglaltak a konkrétumok és a tettek szintjén is megvalósulnak. Folyamatosan a 21. század irányába kell előrenéznünk, a 21. század értékeinek szellemében” – tette hozzá a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy bekérette-e a román külügy a bukaresti magyar nagykövetet, közölte: az üzenetet a bejáratott diplomáciai csatornákon keresztül továbbították, közvetlenül a nagykövetnek.
A szóvivő szerint „Románia továbbra is elkötelezett a Magyarországgal fennálló stratégiai partnerség építése mellett.”

Mint arról beszámoltunk, Semjén Zsolt hétfőn Budapesten arról beszélt: Magyarországnak nemzeti érdeke a Romániával való minél szorosabb együttműködés és minél jobb viszony. A mi kezünk mindig ki volt nyújtva, most is ki van, nem rajtunk múlt, hogy idáig jutottak a kétoldalú kapcsolatok – fogalmazott. Értékelése szerint nem hogy előre léptek volna, hanem folyamatos támadásnak van kitéve az erdélyi magyarság, s olyan dolgok történnek, amit korábban elképzelni sem tudtak. Igazságszolgáltatásnak álcázott, kifejezetten magyarellenes lépések történnek és a magyarság legfontosabb vezetőit érik támadások.

Kitért arra is, hogy a visszaszerzett egyházi ingatlanokat a Ceaușescu-időket idéző módon próbálják visszaállamosítani, s kriminalizálják a magyar vezetőket, hogy ne vállaljanak politikai szerepet.
A miniszterelnök-helyettes kérdésre azt mondta, a megromlott viszonyban a magyar diplomáciának nincs felelőssége, ha kritika illeti, csak abból a szempontból, hogy „nem vágtak előbb az asztalra”. Világosan meg kell mondani, a románok átlépték a határt, amit még a magyarság el tudna viselni.
Németh Zsolt azt mondta: a magyar–román viszony rendkívül kedvezőtlenül alakult az elmúlt időszakban. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »