Bugár bizniszei – földjeit az államnak adta el, pártjának százezreket kölcsönzött

POZSONY. Bugár Béla, a parlament alelnöke, a Most-Híd elnöke vagyonbevallásában parlamenti fizetésén kívül már évek óta semmiféle jövedelmet nem mutat ki. Évente nagyjából 23-27 ezer eurót keres. Ugyanakkor még 2014-ben több mint fél millió eurót keresett azon, hogy eladta a földjeit, amelyet korábban 25 ezer euróért vásárolt. A földjein épül ugyanis az R7-es gyorsforgalmi út.

A Most-Híd elnöke nyilván nem a szegényebb képviselõk közé tartozik, máskülönben nem engedhetné meg magának, hogy a saját zsebébõl csak úgy kihúzzon 400 ezer eurót és odaadja pártjának.

A párt év végi elszámolása szerint az elmúlt évben 5 százalékos kamatra nyújtott kölcsönt saját pártjának. Solymos László környezetvédelmi miniszter szintén hitelezett a Most-Hídnak. Saját megtakarított pénzébõl  400 ezer eurót kölcsönözni számára sem jelentett gondot.

A nevezett kölcsönt a párt a választási eredmények után járó pénzösszegbõl már az elmúlt évben visszafizette. Az viszont nem derül ki az év végi elszámolásból, vajon a két politikus mennyi pénzt kapott vissza a párttól. A Most-Híd ugyanis csak a kamatot számszerûsítette. Ebbõl kiderül, összesen 13 ezer eurót kaptak. Nyilván mindketten jól jártak, hiszen pár ezret bezsebeltek. Solymos egyúttal 20 ezer euróval meg is ajándékozta pártját.

A párt feladata az ellenõrzés

A nevezett eljárás nem törvénytelen. 2015-ben például Andrej Danko a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke csaknem 300 000 eurót kölcsönzött pártjának.

„Egy politikai pártnak nem csak vásárolni, de kölcsönt adni is lehet a szabályoknak megfelelõen. Ebbõl a szempontból rendben van és tanácsos is, hogy kölcsön esetében kamatot fizessenek” – nyilatkozta az Aktuality.sk portálnak Peter Kunder az Alliancie Fair-play munkatársa.

Az azonban már kérdéses, vajon szükség volt-e a kölcsönre, vajon nem Bugár Bélának származott-e haszna belõle, de az, hogy ezt megállapítsák, már a párt ellenõrzõ szerveinek a feladata. „Az õ dolguk, szükségét érzik-e, hogy ilyesmivel foglalkozzanak”.

Tény, hogy Bugár nem elsõ ízben gazdagodott az államon. Ha 2014-ben nem sikerült volna jó üzletet kötnie a Nemzeti Autópálya Társasággal (NDS), akkor valószínûleg a Most-Hídnak sem kölcsönözhetett volna.

Bugár félmilliót keresett a földbizniszen

A sajtó kérdésére, honnan vett Bugár 400 ezer eurót, a vegyes párt sajtóosztálya azt mondta, a Politika open projektben a párt vezetõje a vagyonával és pénzügyeivel kapcsolatos valamennyi információt megjelentette.

Bugár még 2006-ban 25 ezer euróért megvásárolt egy 42 ezer négyzetméter alapterületû szántóföldet a Dunaszerdahelyi járásban. 2014-ben 528 ezer euróért adta el a földet az államnak, ugyanis a nevezett földterületen épül az R7-es gyorsforgalmi út.

A bizniszbõl közel fél millió euró tiszta haszna volt. Bugár mindenestre szemrebbenés nélkül azt állítja, annak idején nem tudta, hogy az R7-es éppen azon a területen keresztül vezet majd.

Az biztos, a Most-Híd vegyes párt elnökének nem kell aggódnia a jövõjéért. A Politika open szerint a politikusnak folyószámláin, készpénzben illetve értékpapírokban ugyanis körülbelül 660 000 eurója van. Ez egyéb vagyonát, ingatlanainak értékét nem tartalmazza.

Solymos László tehetõsségéhez sem fér kétség. A párt sajtóosztálya egyébként azt közölte, hogy a Most-Hídnak kölcsönzött összeg a saját pénzébõl való, amit körülbelül 20 éves magánvállalkozása során takarított meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »