Bugár Béla leépülése

Bugár Béla leépülése

A Most-Híd álláspontja Kaliňák belügyminiszter botrányaival kapcsolatban alá van rendelve Bugár Béla pártelnök véleményének, aki domináns pártbeli pozícióját ugyanúgy kihasználja, mint ahogy kihasználta a harmadik Fico-kormány megalakulása idején.

 

Grigorij Mesežnikov volt az, aki emlékeztetett, hogy mit is ígért 2010-ben Robert Fico a potenciális koalíciós partnereknek azért cserébe, hogy a Smer hatalmon maradhasson. A 8 százalékos KDH-nak ugyannyi miniszteri pozíciót ajánlott, mint ami a szavazatok 35 százalékát megszerző Smernek járt volna. Amikor a KDH nem reagált, Robert Fico ezt még megfejelte a miniszterelnöki poszttal is.

 

Radoslav Procházka azon kijelentései, miszerint a pozíciók elosztása a kormányban „brutálisan egyenlőtlenek” a Sieť és a Most-Híd párosa illetve a Smer választási eredményeihez képest, csak annak ködösítését szolgálták, hogy ő és Bugár Béla még csak meg sem próbálták kideríteni, mennyire akarja Robert Fico, hogy megalakuljon a Smer harmadik kormánya.

 

Hiszen a Most-Híd és a Sieť nélkül nem jött volna létre a kormány, a pártelnököknek volt joga és kötelessége is feltételeket szabni. Ha a legöregebb hivatalban lévő politikus olyan amatőr módon dobja el a kezében lévő adukat, mint ahogy azt Bugár Béla tette, azt csak politikán kívüli okokkal lehet magyarázni.

 

Három hónappal később a helyzet megismétlődött. Politikai okokkal nem megmagyarázható az a gyors, többször megismételt és feltétel nélküli támogatás, amiben Bugár Béla Robert Kaliňákot részesítette. (Bugár) álláspontja szöges ellentétben áll azzal, amit Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter mond a belügyminiszter ügyeivel kapcsolatban.

 

Ez nem taktikai érvelés vagy véleményütközés egy lényegtelen kérdésben, hanem ellentmondás a legmagasabb elvi kérdésben: miképp akar megnyilvánulni a párt az ország közéletében. Vagy úgy, hogy pozícióban tartja azokat az embereket, akik már rég elvesztették erre jogosultságukat, vagy úgy, hogy megerősíti a közvélemény bizalmát az állami intézmények iránt.

 

A kérdés az, hogy vajon a Most-Híd összes képviselője és funkcionáriusa a pártelnök vonzásában marad-e, még ha az a politikáról kialakított utolsó illúziókat is megvonja tőlük. Az, ahogy Robert Kaliňákot védi, azt mutatja, hogy (Bugár) leépülése (politikai álláspont elfogadása politikán kívüli okokból) súlyosbodik.

 

A Most-Híd és  Bugár már nem a kisebbségeket és többséget kapcsolja össze, hanem saját rovására megőrzi a többséget Robert Kaliňák és Robert Fico javára.

 

Kaliňák félrevezetései

 

2010-ben az ellenzéki képviselők le akarták váltani Robert Kaliňák belügyminisztert, mert a hozzá tartozó rendőrségi egység a repülőgépre felcsempészett egy robbanószerkezet az egyik utas poggyászában. Bugár Béla, a frissen megalapított Most-Híd pártelnöke akkor azt követelte, hogy a belügyminiszter ne a rendőrség hibája miatt mondjon le, hanem mert folyamatosan félrevezetett. (…)

 

Bugár Béla azt a következtetést vonta le, hogy a legnagyobb probléma a belügyminiszterrel „a félrevezetés, a közvélemény és mindenki megtévesztése, aki az esettel foglalkozott”. És emlékeztette Kaliňákot, hogy milyen más ügyek esetében – Malina Hedvigtől a dunaszerdahelyi  rendőrségi túlkapásig – hazudott még.

 

Forrás: eTrend.sk

 

2016-ban a Ladislav Bašternák üggyel kapcsolatban a belügyminiszter először azt állította, hogy a botrány, csakúgy, mint a többi áfavisszaigénylési eset, kitalált ügy, hogy ezek „minden valóságalapot nélkülöző hazug állítások”. Mikor kiderült, hogy az eset reális, kijelentette, hogy az érintett hatóságok az ügyben „a szokott módon jártak el, úgy, ahogy azt kell”. Miközben a rendőrségi nyomozónő a büntetőfeljelentést elutasította, és az elutasítás elleni fellebbezést a Pénzügyi Főigazgatóság a rendőrségnek nem küldte meg, bár előkészítették.

 

Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy Bašternák vélhetően 12 millió eurót készpénzben fizetett ki, a belügyminiszter azt mondta, hogy ez lehetséges, hiszen „négy évvel korábban még analóg világ volt, a cash világa”.

 

A közvélemény és mindenki más félrevezetése, akik a Bašternák üggyel foglalkoztak, hat évvel később Bugár Béla számára nem elegendő indok, hogy a belügyminiszternek a távozást tanácsolja.

 

 

E-trend.sk – Marian Leško: Bugárova recidíva sa zhoršuje

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »