Budapestre érkezett Neofit bolgár pátriárka

Budapestre érkezett Neofit bolgár pátriárka a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház százéves jubileuma alkalmából – közölte Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke kedden az MTI-vel.

Neofit pátriárkát kedd délután a budapesti Szent István-bazilikában fogadja Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A pátriárka kedd este ünnepi vecsernyét, szerda délelőtt pedig szent liturgiát celebrál a bolgár közösség 9. kerületi templomában.

Muszev Dancso elmondta: a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház Európa legrégibb bolgár ortodox közössége. A többnyire kertészettel foglalkozó bolgárok Bulgária török uralom alóli felszabadulása után, a gazdasági válság miatt, a jobb megélhetés reményében érkeztek az Osztrák-Magyar Monarchia területére. A 19. század végén megindult, több hullámban lezajlott betelepülés egyik jelentős központjává  Budapest vált, különösen a főváros akkor déli határát jelentő Ferencváros.

A több tízezer bolgár kertész eleinte ingázott, csak a nyári időszakot töltötte Budapesten, később azonban végleg letelepedtek a fővárosban. A közösség 1914-ben alapította meg a Magyarországi Bolgárok Egyesületét, majd 1916-ban a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházat – ismertette.

A közösségnek 1930-ban ajándékozott telket a főváros, hogy felépíthessék templomukat. A Vágóhíd utcai, bizánci stílusú templomot Árkay Aladár tervezte, védőszentjei Szent Cirill és Szent Metód. A templom  Budapest egyetlen bizánci stílusú épülete, egyben a bolgár ortodox egyház legnyugatibb temploma. Az épület sokáig nemcsak a közösség vallási, hanem kulturális életének is központja volt, hiszen a magyarországi bolgárok művelődési háza csak 1957-ben készült el.

A bolgárok a Magyarországon hivatalosan elismert 13 nemzetiség egyike,    a legutóbbi, 2011-es népszámlálás alkalmával 6500 vallották, hogy van valamilyen bolgár kötődésük.
   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »