Budapestnek jó esélye van a 2024-es nyári olimpia megrendezésére

Budapestnek jó esélye van a 2024-es nyári olimpia megrendezésére

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint Magyarország jó eséllyel indulna a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezéséért folytatott versenyben – adta hírül a Nemzetisport.hu. Muszbek szerint a nemzetközi sportszervezetek nagy vihart kavaró botrányai után „elegáns lenne”, ha egy közepesen fejlett, tízmillió főt számláló ország kapná meg a rendezési jogot.

 

Muszbek úgy véli, hogy ma már kb. 100 ország van a világon, amely képes lenne otthont adni az olimpiai játékoknak, tehát nem csak a leggazdagabb és legfejlettebb országok esélyesek a jog megszerzésére.

 

A nyári játékok megrendezésének költségei 4500-6000 milliárd forintot tesznek ki (cca. 14,5-19,5 milliárd euró), amely Magyarország éves GDP-jének a 17 százaléka, de Muszbek szerint ez az összeg kigazdálkodható a GDP éves növekedéséből, bár költségtúllépésre számítani kell.

 

Hozzátette, hogy Magyarország esetében az infrastrukturális beruházásoknál adódhatnak jelentős többletköltségek elsősorban az autópályák, gyorsvasút és a repülőtér fejlesztésével kapcsolatban, amelyeknél az előzetes becslések szerint 1500 milliárd forintos (4,8 milliárd euró) beruházásokra van szükség. Muszbek elmondta, hogy az olimpia legnagyobb értékét nem a gazdasági, hanem a társadalmi hatásaiban látja.

 

A Magyar Olimpiai Bizottság tavaly nyáron nyilvánosságra hozott hatástanulmánya szerint a játékok hozadéka is jelentős összegre rúg, az olimpia megrendezése esetén a háztartások, vállalatok és az állam összesen közel 3000 milliárd többletbevételhez juthatna (cca. 9,7 milliárd euró), igaz hogy ez a hatástanulmány alacsonyabb költségekkel számolt, mint amit Muszbek említett.

 

 

Nemzetisport.hu,Körkép.sk

Nyitókép: Friss.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »