Budapesti robbanás: még mindig nagy a bizonytalanság

Budapesti robbanás: még mindig nagy a bizonytalanság

Szombat éjjel fél tizenegy után nem sokkal felrobbant valami a Teréz körút és a Király utca sarkán egy üzlethelyiségben, melynek következtében két rendőr súlyosan megsérült – tulajdonképpen ennyi tudható biztosan és hivatalosan az elmúlt éjszaka budapesti eseményeiről. A katasztrófavédelem első információit később a rendőrség és a mentőszolgálat is megerősítette. Felmerült, hogy gázrobbanás történt, az azóta megszólaló szakértők azonban komoly kétségeiknek adtak hangot, de egyelőre ők is csak a fotókra támaszkodva tudnak véleményt alkotni. Mindenesetre Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az m1-nek, illetve Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek azt nyilatkozta, a jelek arra engednek következtetni, hogy házi készítésű robbanószerkezet okozhatott pusztítást a környéken. Az éjszaka a helyszínen járó munkatársunknak egyébként egy szolgálaton kívüli tűzoltó már akkor azt mondta, szerinte nem gázrobbanás történt, mivel az nyílt lánggal szokott járni, tűz pedig nem keletkezett. Ráadásul sokfelé találtak 50-es szögeket is, ami utalhat szögbombára, de persze máshonnan, például a megrongálódott épületből is származhattak ezek. Tarjányi hozzátette még: noha bűncselekményt sejt a detonáció mögött, annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy terrorcselekmény történt volna. Ez egyébként egy pillanatig sem merült fel eddig, egyik hivatalos közlésben vagy szakértői nyilatkozatban sem. A Terrorelhárítási Központ (TEK) egyáltalán meg sem szólalt az ügyben. Egyelőre tehát maga a tényállás is bizonytalan, noha a Hír TV-nek a területet biztosító rendőrök közül is többen bombáról beszéltek – persze nem hivatalosan.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda eközben a 444.hu-nak és az Indexnek is azt írta, emberölés kísérletének gyanúja miatt nyomoznak. Vagyis nem kizárt – és a hvg.hu is így értesült –, hogy kifejezetten a rendőrjárőrt célozták meg a detonációval. A lap meg nem nevezett forrásból úgy tudja, egy kezében zacskót tartó alakot láttak a helyszín közelében egy kapubeállóban. Amikor a járőr elhaladt előtte, kivett valamit a zacskóból és az egyenruhások felé dobta, majd azonnal visszahúzódott a beállóba. Néhány másodperccel később következett be a robbanás. A szemtanú arról számolt be: ezt követően az illető azonnal átment az út túloldalára, de közben végig a sérülteket figyelte.

 Olvasónk küldte ezt a fotót a szemközti ház ablakából. Dolgoznak a helyszínelők, a földön bekarikázott törmelék Magyar Nemzet  

 

A környéken továbbra is folyik a helyszínelés, szem- és fültanúkat keresnek, a területre csak az ott lakókat engedik be lakcímkártya felmutatása után, természetesen kizárólag gyalogosan. A vendéglátó egységeket, üzleteket még az éjszaka kiürítették. A tömegközlekedés pillanatnyi állapotáról a BKK oldalán lehet tájékozódni, itt most röviden csak annyit, hogy terelt útvonalon járnak a trolik és a villamospótló buszok, a Nagykörút az Oktogon és a Wesselényi utca között van lezárva. A rendőrség a lakosság segítségét kéri, aki rendelkezik információval a robbanással kapcsolatban, jelentkezzen a 107-es vagy 112-es segélyhívók valamelyikén, vagy a 06-80-620-107-es, ingyenesen hívható telefonszámon. Ha látott, hallott valamit, esetleg fotója, videója van a történtekről, írjon nekünk is bátran!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »