Budapesti döntés: egyetlen orosz súlyemelő sem vehet részt a riói olimpián

Budapesti döntés: egyetlen orosz súlyemelő sem vehet részt a riói olimpián

Egyetlen orosz súlyemelő sem vehet részt a riói olimpián a sportági világszövetség (IWF) pénteki elnökségi döntése nyomán.

Az Aján Tamás vezette, budapesti székhelyű IWF vezérkarának tagjai – olvasható a szövetség honlapján – telefonos konferencián határoztak úgy, hogy a nyolc kvótát kiharcoló orosz csapatból senki sem állhat rajthoz a jövő héten kezdődő nyári ötkarikás játékokon. Közülük kettőnek volt már korábban – eltiltással járó – doppingesete.


Aján Tamás

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített összegzését, amelyben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A NOB végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Az olimpiára nevezett, ám a riói szereplésről lemaradó orosz súlyemelő-válogatott tagjai között három női emelő van: a 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina (plusz 75 kg), a 2013-ban vb-, 2014-ben Eb-győztes Tyima Turjeva (63 kg) és a 2015-ös világbajnoki bronzérmes Anasztaszija Romanova (69 kg).

A férfiaknál a plusz 105 kilogrammban olimpiai harmadik, kétszeres világ- és Európa-bajnok Ruszlan Albegov, a 85 kg tavalyi vb-aranyérmese, Artyom Okulov, az ugyanebben a kategóriában 2014-ben Eb-ezüstérmes Adam Maligov, a 105 kilós, kétszeres Európa-bajnok, többszörös vb-érmes David Bedzanjan és a 69 kg-ban szereplő kétszeres kontinenselső, háromszoros világbajnoki ezüstérmes Oleg Csen nem lehet ott az olimpián.

(MTI)

Megúszták az oroszok az egységes olimpiai eltiltást

Kitilthatják az orosz parasportolókat is Rióból

Kizárták az orosz atlétákat az olimpiáról

Az orosz sportolók valamennyi nemzetközi versenytől való eltiltását javasolja a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet

Tíz ország az összes orosz sportolót eltiltaná a riói olimpiától

Mostantól a magukat Évának képzelő Bélák is indulhatnak nők között az olimpián – öncsonkító műtét sem kell

A moszkvai doppinglabor Amerikába szökött volt igazgatójának kihallgatását kérték az oroszok


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »