Budapest100: mindent a Nagykörútról

Budapest100: mindent a Nagykörútról

Egyre több érdeklődő, egyre kevesebb bemutatható ház. A százéves épületek fővárosi ünnepének szervezői ezért átállították az időgépet: a Budapest100 az idén a százhúsz éve átadott Nagykörút épületeit nyitja meg a látogatók előtt. Csaknem hatvan házban kétszáz programmal várják a közönséget.

Tavaly már húszezren voltak kíváncsiak a százéves házakat ünneplő Budapest100 programsorozatra. Az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ által 2011-ben tető alá hozott várostörténeti rendezvényt az év századik napjához legközelebb eső hétvégére szervezik. Megelevenedik az egykori lakók élete és környezete, a házakhoz, kávézókhoz, szállodákhoz és üzletekhez fűződő legendák és az építés története. Az önkéntesek, lokálpatrióták, valamint a házukat szerető, történetüket jól ismerő lakók összefogásával szervezett esemény témája az idén a százhúsz éve átadott pesti Nagykörút, amelynek 58 épülete tárja ki kapuit az érdeklődők előtt a hétvégén.

A szabályok felborítására leginkább azért volt szükség, mert száz éve, amikor javában tombolt az első világháború, szinte semmi nem épült a városban. A bécsi mintára 1870 és 1906 között kialakított és az autósoknak, bicikliseknek tikkelést okozó Nagykörút ünnepe ugyanakkor nemcsak a múlt, hanem a jelen és a jövő megvitatását is felkínálja: hogyan lehetne élhetőbb, barátságosabb, tisztább, zöldebb, kevésbé zsúfolt Budapest hat kerületet átfogó főútvonala? Ennek kitárgyalásához járulnak hozzá a szakmai programok, beszélgetések, amelyeket a körúti házakban vagy a szabad ég alatt rendezett műhelyekkel, vetítésekkel és kiállításokkal együtt újdonságként kínál a Budapest100.

Szombat délben az Alexandra Pódiumon, háromkor a New York-palotában, vasárnap délelőtt az Art+ Cinemában, délután pedig a Józsefvárosi Galériában zajlanak szakmai beszélgetések a körútról.

Csak ízelítőként a „pincétől a padlásig” sétákhoz: látogatható lesz többek között a Schannen Ernő tervei szerint épített Hotel Nemzeti gyönyörűen felújított szállodaépülete, amely művészek találkozóhelye és annak a cukrásznak a munkahelye volt, aki a híres cigányprímás kérésére elkészítette az első Rigó Jancsit.

A Ferenc körút 5. alatti háznak, amelynek ’56-os emlékeiről lesz szó, a légópincéjét is megtekinthetik a látogatók. A Szent István körút 1. is érdekes: a Renaissance folyóirat szerkesztősége és a Jávor Pált, Bilicsi Tivadart is oktató színésziskola, valamint az irodalmi élet krémje által kedvelt cukrászda is működött ott annak idején.

A Budapest100-at 2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije Az év önkéntes programjává választotta. A The Guardian 2013-ban a kontinens legérdekesebb programjai közé emelte, és A legszebb városi ünnep egyik díjazottja lett a hamburgi Stiftung Lebendige Stadt (Élő Város Alapítvány) pályázatán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »