Budapest testvérvárosa lesz Székelyudvarhely

Budapest testvérvárosa lesz Székelyudvarhely

New York, Berlin és Peking után Székelyudvarhely is testvérvárosi szerződést kötne Budapest önkormányzatával – ezt Gálfi Árpád udvarhelyi polgármester hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be.

laszlo-csaba-fotbalkovet-ab-4_or_bGálfi Árpád

Az elöljáró elmondta, a múlt hét csütörtökén a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szervezésében Szász Jenő NSKI-elnök és Orbán Árpád alpolgármester társaságában Tarlós István főpolgármesterrel találkozott. A felek abban állapodtak meg, hogy Budapest, „a nemzet fővárosa és Székelyudvarhely, a székely főváros” testvérvárosi szerződést kötnek.

A találkozó célja többek közt az volt, hogy a Tarlós által már négy évvel ezelőtt írásban is megfogalmazott, a szerződés megkötésére vonatkozó kérést megerősítsék. Gálfi úgy fogalmazott, Udvarhely eddig is testvérként tekintett a nemzet fővárosára a két település közti hatalmas különbség ellenére. A polgármester szerint Udvarhely számára óriási megtiszteltetés és lehetőség a felkérés, hiszen a székelyföldi kisváros „olyan exkluzív klubba nyer belépést, amelynek több világváros is tagja”.

A kezdeményezést egyébként az udvarhelyi önkormányzat következő ülésén határozat formájában terjeszti elő a polgármester, a szerződés megkötéséről pedig a testület fog szavazni. Orbán Árpád szerint a kapcsolat olyan kulturális és gazdasági lehetőségeket biztosíthat a kisváros számára, amelyek nemcsak Székelyudvarhely, hanem az egész térség számára rendkívül fontosak lehetnek. Gálfi hozzátette, polgármestersége alatt Székelyudvarhely tizenhárom testvértelepülése közül négyet már meglátogatott, hogy felújítsa a kapcsolatokat. Szerinte nemcsak három-négy napos látogatásokból kellene álljanak ezek a kapcsolatok, hanem az érintett települések segíthetnének egymásnak a fejlődésben is.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye szerint Tarlós István, Budapest főpolgármestere azt mondta, Székelyudvarhelynek sokkal nagyobb a jelentősége annál, mintsem a két város közti fizikai különbség számítana, és rendkívül fontosnak tartotta a nemzeti összetartozás szempontjából, hogy Budapest és Székelyudvarhely testvérváro­sok legyenek, hiszen ezáltal súlyos érzelmi, de akár gazdasági hiányt is pótolni lehet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »