Budapest ellenségei nemcsak a fákat veszélyeztetik

Budapest ellenségei nemcsak a fákat veszélyeztetik

Budapest ellenségei rárontottak a Városligetre – fogalmazott élesen pénteki sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője a csütörtöki fakivágásokra utalva. Sallai Róbert Benedek, az ökopárt országgyűlési képviselője szerint azonban a Városligetben történtek túlmutatnak önmagukon.

Csárdi Antal emlékeztetett, ha tönkreteszik a főváros tüdejét, “márpedig a fakivágásokkal tönkreteszik”, annak nemcsak a zuglói emberek látják majd kárát, hanem Budapest egész lakossága. Ezt nem engedhetjük – szögezte le az ellenzéki képviselő, aki ugyanakkor hangsúlyozta: kifogyóban vannak a rendelkezésre álló eszközök, ezért az LMP kénytelen a végsőkig elmenni: „most jött el annak a pillanata, hogy meg kell védeni a Városligetet”, vállalva a polgári engedetlenség következményeit.

A politikus szerint elfogadhatatlan az a módszer, hogy a fővárosban élők véleményével szemben, “eszement víziókat követve” próbál meg itt az Orbán-kormány beruházásokat létesíteni.

Ha a Városliget ebben a formájában nem tud megmaradni, akkor gyermekeinkre, unokáinkra egy élhetetlen Budapestet hagyunk örökül

– osztotta meg aggályait Csárdi Antal.

fotó: Béli Balázs – Alfahír

Sallai Róbert Benedek emlékeztetett, hogy az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága már egy éve megpróbálta elfogadtatni a magyar parlamenttel a városok zöldterületének védelmét, sikertelenül. A kezdeményezés minden város minden fájáról szólt – fogalmazott, majd hozzátette: ahhoz, hogy a Városligetben lévő fák elérjék a jelenlegi pormegkötő és rekreációs képességüket, 80-200 évre volt szükség; ha kivágják a fákat, és aznap újra is ültetik őket, a következő generációk a pozitív hatásukból nem részesednek.

Azonban ma nemcsak arról van szó, hogy mi lesz a Városligettel, a termőfölddel, vagy a Nemzeti Bank alapítványainak vagyonával, hanem az a kérdés, hogy megmaradt-e közösségek azon joga, hogy beleavatkozhatnak a lakókörnyezetük sorsába – vélekedett a honatya.

Megmaradt-e a reménye annak, hogy Magyarországon az emberek beleszólhatnak a saját, a gyermekeik és lakókörnyezetük sorsának alakulásába? – foglalta össze Sallai Róbert Benedek a városligeti küzdelem velejét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »