Brutális! Washington elismerte, hogy Jemen amerikai kazettás bombákkal gyilkolja a civileket

Felfüggesztette a Fehér Ház az amerikai gyártású kazettás bombák szállítását a polgárháború dúlta Jemenben légicsapásokat végrehajtó Szaúd-Arábiának – jelentette a Foreign Policy című lap amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A tisztviselők az amerikai kormány lépését azokkal a jelentésekkel indokolták, amelyek szerint a nemzetközileg elismert jemeni kormány oldalán beavatkozó Szaúd-Arábia vezette koalíció gépei kazettás bombákat vetettek be civilek lakta területeken.

Tiltott fegyver

A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet. A fegyvereket egy 2008-as nemzetközi egyezmény tiltotta be, de a fegyverexportőr nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország nem írták alá a dokumentumot. Az Egyesült Államok egy 2009-es törvénye tiltja azoknak a kazettás bombáknak az eladását, amelyeknek a hibaszázaléka egy százaléknál magasabb. A CBU-105-ös típusú bombát úgy tartják számon, hogy megfelel a követelményeknek.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogvédő szervezet Jemenben végzett vizsgálatai szerint legalább 5 koalíciós támadásban bevetették ezt a típusú kazettás bombát civilek lakta területeken – írta a Foreign Policy. Az amerikai lap szerint nem világos, hogy Barack Obama amerikai elnök kormányának intézkedése egy adott szállítmányra vonatkozik, vagy hosszú távon felfüggesztik a kazettás bombák eladását Szaúd-Arábiának. Az Egyesült Államok 2013-ban szerződést kötött az olajmonarchiával 1300 CBU-105 típusú bomba eladásáról, és nem tudni, hogy a szerződésbe foglalt mennyiségből eddig mennyit szállítottak le. Amerikai tisztviselők korábban bírálták a kormányt, amiért támogatja az olajmonarchiát a jemeni konfliktusban. Az Egyesült Államok fegyverekkel és kiképzéssel támogatja a koalíciót, emellett információt nyújt a célpontok kiválasztásához, és légi utántöltéssel segíti a katonai szövetség gépeit – írta a Foreign Policy.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, amely azonban csak külső segítséggel tudja fenntartani magát. A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, s idővel kiszorította a síita húszi lázadókat a délnyugati országrészből. Az országot sújtó polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az “arab tavasz” folyományaként elűzték Ali Abdalláh Száleh elnököt. A hivatalos becslések szerint a konfliktusban több ezer vesztette életét, az ország pedig a humanitárius katasztrófa szélére került.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »