Brutális módon terrorizálja a lakosságot az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzék

Brutális módon terrorizálja a lakosságot az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzék

Néhány szíriai ellenzéki csoport jogsértő módszereket alkalmaz a polgárháborúban, beleértve kínzásokat, emberrablásokat és statáriális kivégzéseket – állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy kedden közzétett jelentésében. Gyermekeket, etnikai és vallási kisebbségek tagjait, aktivistákat rabolnak el. A rögtönítélő bíróságok nyilvános kivégzésekkel, emberkínzásokkal terrorizálják a lakosságot. Már a zenehallgatásért is büntetést lehet kapni.

A visszaéléseket az elmúlt négy évben öt fegyveres csoport követte el, köztük néhány olyan is, amelyet az Egyesült Államok, illetve regionális hatalmak támogatnak, illetve ezek mellett az al-Kaida iszlamista terrorszervezet szíriai szárnya a Nuszra Front. „Míg néhány civil a fegyveres ellenzéki csoportok ellenőrzése alá került területeken először talán örült a brutális szíriai kormányuralom alóli felszabadulásnak, a remények, hogy a fegyveres ellenzéki csoportok tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat, egyre inkább szertefoszlottak, ahogy ezek a csoportok egyre jobban a saját kezükbe vették a törvény alkalmazását és komoly visszaéléseket követtek el” – mondja Philip Luther, az emberi jogi szervezet közel-keleti programjának igazgatója.

Az Amnesty International mégsem azt szorgalmazza, hogy a külföldi hatalmak szüntessék meg az ilyen jogsértéseket elkövető csoportoknak a fegyverszállítást, hanem csupán annyit, hogy csökkentsék azok mértékét. A jelentést mintegy 70, Aleppó tartomány egyes részein és Idlíb tartományban, ellenzéki ellenőrzés alatt álló területeken élő emberrel folytatott beszélgetések alapján készítették.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »