Brutális légszennyezést okoz egy kellemes kis földközi-tengeri hajóút

Brutális légszennyezést okoz egy kellemes kis földközi-tengeri hajóút

A műsor ellenőreit a 170 éves múltra visszatekintő brit P&O Cruises cég 250 méteres Oceana tengerjárójára küldték el, hogy a hajó körül és annak tetején, a kémény környékén végezzenek vizsgálatokat: mérjék meg az apró szennyeződések darabszámát. Amint az EurActive összefoglalójából kiderült: az ellenőrök azt találták, hogy a tengerjáró legfelső emeletén, a kéménytől lentebb 84 ezer darab apró szennyeződés volt a levegő minden egyes köbcentiméterében, de ha közvetlenül a kémény közelében mértek, akkor 226 ezer darabot találtak.

Ugyanezzel a mérőeszközzel London híres terén és útkereszteződésében, a Piccadilly Circusnál is végeztek vizsgálatot és ott 38 ezer 400 darab ilyen apró szennyeződést találtak. A műsorban megszólaltatott orvos szerint a kapott adatok alapján azt lehet mondani, hogy az ilyen nagy tengerjárók felső emeletén olyan szennyezett a levegő, mint a világ leginkább szennyezett városaiban, így például a kínai Shanghaiban.

Ennek oka egyébként leginkább az, hogy ezek a nagy tengerjárók a magas kéntartalmú tüzelőolajjal hajtják a motorjaikat, amely a benzin és a gázolaj gyártása során keletkező melléktermék. A műsorban megszólalt a P&O Cruises cég is, amely azt hangsúlyozta, hogy a hajóik kibocsátása 2005-höz képest már 28%-kal csökkent, 2014 óta a vállalat a saját CO-2 kibocsátását 20%-kal csökkenteni tudta és rövidesen egy olyan szűrőberendezéssel is felszerelik az Oceana hajóikat, amely tovább fogja csökkenteni a kibocsátást. A cikk azonban megjegyzi: egy tavalyi tanulmány szerint a 2016-os új tengerjárók kibocsátási hatékonysága romlott 2015-höz képest. A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »