Brüsszeli terror: mindenki összefogásra szólít

Brüsszeli terror: mindenki összefogásra szólít

Több európai politikus szerint is a brüsszeli merényletekkel Európát és az Európai Uniót érte támadás, és ezért összefogásra van szükség. Az amerikai elnök szerint világméretű összefogásra van szükség vallásra, nemzetiségre és fajra való tekintet nélkül.

Európa hadban áll a terrorizmussal – mondta a francia elnök, Francois Hollande elhúzódó háborúra készül. „A terrorizmus Belgiumot találta el, de Európa volt a célpont és az egész világ érintett. Tisztában kell lennünk a terrorfenyegetettség méreteivel és súlyával” – fogalmazott.

A francia–belga határon megerősítették az ellenőrzést, ahogy a német–francia és a német–holland határon is.

„Egyre világosabbnak tűnik, hogy egy nemzetközi repülőtér és az uniós intézmények közelében történt merényletek nemcsak Belgium ellen irányultak, hanem mindannyiunk szabadsága ellen, a mozgásszabadság ellen és mindenki ellen, aki az Európai Unió tagja” – mondta Thomas de Maiziere német külügyminiszter.

A magyar diplomácia vezetője szerint a brüsszeli merénylet is igazolja, hogy az illegális bevándorlás növeli a terrorveszélyt Európában.

„Mára valószínűleg nincsen egyetlenegy épeszű ember sem Európában, aki megkérdőjelezné, hogy akkor a terrorfenyegetettség Európában növekedett-e vagy sem. Egyértelműen növekedett az Európára leselkedő terrorfenyegetettség. És azt is szeretném világosan leszögezni, hogy ha egy kontinensre napi rendszerességgel ezrek érkeznek illegálisan, alapvetően ellenőrzés nélkül, úgy, hogy közben nem tudjuk róluk, hogy kik ők és miért jönnek, akkor ez együtt jár a terrorfenyegetettség növekedésével” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Vlagyimir Putyin barbár cselekedetnek minősítette a brüsszeli akciót, az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy gondolatban együtt van Belgium népével. A török miniszterelnök világméretű terrorizmusról beszélt.

„Elítélem a támadást, amely még egyszer megmutatta a globális terrorizmus igazi arcát. Részvétemet fejezem ki a belga kormánynak és a belga népnek, amelyet szolidaritásomról biztosítok a török nép nevében. A múlt héten Brüsszelben voltunk, és most itt tartunk. Felszólítom az emberiséget, hogy egységesen lépjen fel a terrorizmus minden válfaja ellen: ezek közé tartozik a Kurd Munkáspárt, az Iszlám Állam és a terrorizmus minden más formája” – mondta Ahmet Davutoglu.

Összefogásra szólított fel a Kubába látogató amerikai elnök is. „A világnak egyesülnie kell, össze kell fognunk vallásra, nemzetiségre és fajra való tekintet nélkül a terrorizmus elleni harcban. Közösen képesek vagyunk, és le is győzzük mindazokat, akik veszélyeztetik az emberek biztonságát az egész földkerekségen” – fogalmazott.

Barack Obama hangsúlyozta: az Egyesült Államok minden segítséget megad a brüsszeli merénylők elfogásához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »