Brüsszel szívesebben foglalkozik az 5 százalékkal

Az állampolgárság és az anyaországi szavazati jog után harmadikként az autonómia lehetőségét is biztosítani kell a tömbben élő, határon túli magyarság számára – jelentette ki Magyarország élőben című műsorunkban a határon túli autonómiakoncepciók kidolgozására felkért miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin szerint létfontosságú, hogy a magyarság minél több pozíciót szerezzen, így a vasárnapi romániai helyhatósági választás során nem mindegy, hogy Marosvásárhelyt újból magyar polgármester vezesse. A politikus szerint ez Brüsszel felé is üzenetértékű lenne.

„Európa lakosságának a 85 százaléka többségi társadalmakhoz tartozik, úgynevezett tituláris nemzetekhez, 10 százalék tartozik kisebbségekhez, ez közel 50 millió ember és 5 százalék bevándorló vagy migráns. Azt látjuk, hogy Brüsszel szívesebben foglalkozik az 5 százalékkal, mint a 10 százalékkal. Én úgy hiszem, hogy egy új európai szolidaritás, egy szabályozott európai szolidaritás csak és kizárólag a közösségi jogokon és a közösségi szubszidiaritáson alakulhat, ezt meg kell tennie Európának, ha újra akarja saját magát is fogalmazni a világban” – fogalmazott Szili Katalin.

Tekintse meg a Szili Katalinnal készült teljes beszélgetést:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »