Brüsszel szerint „nem halott" a kötelező kvótarendszer

Az Európai Bizottság nem áll el a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó tervektől annak ellenére, hogy egyesek így értelmezték a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker múlt heti kijelentését, miszerint a szolidaritásnak szívből kell jönnie, nem lehet kierőszakolni – jelentette ki Margaritisz Szkínász bizottsági szóvivő hétfőn Brüsszelben.

Újságírói kérdésre válaszolva Szkínász leszögezte, Juncker szavainak „nincsen köze a közösségi jog alkalmazásához, ami nem fakultatív”. A menedékkérők uniós tagállamok közötti áthelyezése folyamatban van, igaz, nem a tervezett ütemben halad – tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke röviden a migrációs válság kezeléséről is beszélt a múlt heti évértékelő beszédében. „Meggyőződésem, hogy sokkal több szolidaritásra van szükségünk. De azt is tudom, hogy ezt önként kell nyújtani, szívből kell jönnie, erőltetni nem lehet” – mondta Jean-Claude Juncker.

Szkínász a visegrádi csoporthoz tartozó négy ország – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – „rugalmas szolidaritásra” vonatkozó javaslatára reagálva elmondta: az Európai Bizottság feladata a nézeteltérések áthidalása, nem pedig a szakadékok elmélyítése a 27-ek közt, amelyekbe beletartoznak a négyek is. A visegrádi csoport államai a migrációs válság kezelésével kapcsolatban azt szorgalmazzák, hogy az EU a menekültbefogadási képesség megítélésében vegye figyelembe az uniós tagországok gazdasági fejlettségét is.

Szkínász rámutatott, hogy a bizottság átfogó szemlélettel rendelkezik a menekültválság kezelésére. „Eredményeket szeretnénk látni” – tette hozzá. Mint arról beszámoltunk, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök vasárnap úgy vélekedett: az Európai Unióba érkező menekültek kötelező kvóták szerinti elosztásának terve „politikailag már halott”. „Igen, politikailag ez a téma már nincs napirenden” – jelentette ki Fico a cseh televízió politikai vitaműsorában, emlékeztetve, hogy a kötelező kvóták témája már az Európai Tanács két legutóbbi ülésén sem volt napirenden. „Meggyőződésem, hogy a kvóták halottak” – válaszolta ugyanerre a kérdésre Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »