Brüsszel nem támogatja a 3-as metró felújítását

Mintegy 139 milliárd forintos ­hitel felvételére kényszerül Budapest az ­M3-as metró felújításához – írja a Nol.hu.

A Népszabadság úgy értesült, hogy Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a ­budapesti M3-as metróvonal felújítása. A lap szerint a döntés nem lephette meg a fővárost és a kormányt, hiszen az Európai Bizottság korábban már jelezte, hogy szimpla felújítást nem támogat.

Az újság szerint ennek ellenére a kormány benyújtja a támogatási kérelmet és megvárja a hivatalos elutasítást, ami 2017 tavaszára várható. A vonal felújítása ezzel szemben novemberben kezdődne, csakhogy így nem lesz rá pénz. A kormány feltételesen vállalhat garanciát, amit „a főváros hitelfelvételbe kényszerítésével pipálna ki”.

A legutóbbi kormányülésen arról tájékoztatták Tarlós Istvánt, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Beruházási Bankkal (EIB) az újabb hitelről. A főpolgármester reméli, hogy a kormány által korábban a fővárosnak ígért 139 milliárdos uniós támogatást más projektre megkaphatja a város. De erre a Népszabadság által megkérdezett szakértők kevés esélyt látnak.

A főváros önerőből nem képes visszafizetni a hitelt, amire a kormány vállal garanciát. Ezzel azonban Budapest függő viszonyba kerül, „a kormány minden bizonnyal megkéri a garanciavállalás árát”. Ennek egyik jele lehet, hogy a lengyel buszok helyett a kormány kérésére a magyar buszokra építő buszszolgáltatást vásárol tíz évre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »