Brüsszel most a szegregáció miatt eshet neki Orbánéknak

Kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt.

Iskolai szegregáció – emiatt indulhat kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen – tudta meg a Népszabadság.

Az erről szóló döntés csütörtök délelőtt születhet meg, ha az Európai Bizottság tagjainak többsége egyetért ezzel. A lap úgy tudja, hogy a Jean-Claude Juncker vezette testület tagjainak nagy része támogatja majd, hogy meginduljon az eljárás.

A csütörtöki döntés nem lesz derült égből villámcsapás, hiszen az EB egy éve egyeztet arról a magyar kormánnyal, hogy megfelel-e az uniós irányelveknek az, ahogy Magyarországon a roma gyerekeket tanítják. A kapcsolatfelvételről tavaly júliusban mi is beszámoltunk. Az EB több esetben tapasztalta azt, hogy a roma gyerekeket kiszorítják a többségi iskolákból – írja a lap.

Így Csehország és Szlovákia után Magyarország lehet a harmadik uniós tagállam, amely ellen az EU faji egyenlőségről szóló irányelvének megsértése miatt indul eljárás. Ez a 2000-ben elfogadott irányelv számos területen, így az oktatásban is megtiltja az etnikai származáson alapuló diszkriminációt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »