Brüsszel gazdasági bunkósbottal sóz majd oda Nagy-Britanniának

Brüsszel gazdasági bunkósbottal sóz majd oda Nagy-Britanniának

MTI nyomán

Nincs “á la carte” választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból történő kilépésről népszavazáson döntő Nagy-Britannia esetében sem – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az unió 27 másik tagállama vezetőinek szerdai informális brüsszeli megbeszélései után. Ahogy várható volt, Brüsszel példát fog statuálni az angolokkal és ellehetetleníti őket az európai piacokon.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozatában foglaltakat ismertetve elmondta, hogy a 27 tagállam vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak a személyek mozgásának szabadságát is el kell fogadnia.

Tusk kifejtette:

ha megmarad a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásának sem szabad elmaradnia.

Elmondta, hogy a huszonhetek szeptember 16-án Pozsonyban folytatják a brit kilépésről szóló magas szintű tárgyalásokat.

“A kilépésről és részleteiről csak az után kezdhetünk megbeszélést, ha az Egyesült Királyság elindította a Lisszaboni Szerződés tagországok kilépését szabályozó, 50. cikkében foglalt folyamatot”

– tájékoztatott Tusk.

Elmondása szerint a huszonhetek vezetői egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége, ami elsősorban a folyamatban lévő intézkedések felgyorsítását jelenti.

Hozzátette: a 27 tagállam vezetői teljes mértékben elkötelezettek az uniós egysége, az összetartás és a közös munka mellett, és elkezdték az Európai Unió jövőjéről való közös gondolkodást és a jövőbe mutató stratégiai tervek előkészítését.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette:

Skócia elnyerte a jogot arra, hogy meghallgassa Brüsszel, ugyanakkor az uniónak nincs szándéka beavatkozni a brit belpolitikai folyamatokba.

Elmondta, hogy a 27 tagállami vezető egyetértett abban, hogy semmilyen kétoldalú egyeztetés nem ajánlott addig, amíg London nem jelentette be kilépési szándékát.

“Nincs tárgyalás

bejelentés nélkül”

– hangsúlyozta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »