Brüsszel a második szakaszba léphet CEU-ügyben

Brüsszel a második szakaszba léphet CEU-ügyben

Továbbléphet az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási törvény, azaz a lex CEU ügyében, részletesen kifejtve jogi érveit – értesült a Bruxinfo. Brüsszel még április végén kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást a törvény miatt, amelynek egyes szakaszai szerinte uniós jogba ütköznek. Ha a magyar kormány ezután sem változtat, az Európai Bíróságon folytatódhat az ügy.

A Bruxinfo szerint a Bizottság jövő csütörtökön küldhet indoklással ellátott véleményt Budapestnek. Ehhez szükséges az is, hogy a biztosok testülete előtte egy nappal hivatalosan is döntsön erről.

Az eljárás megindulásakor áprilisban a Bizottság a szokásos két hónap helyett csak egyet adott a magyar kormánynak a válaszra. Május végére ez meg is született, a magyar kormány viszont úgy látta: Brüsszel egy pontot sem hozott fel, ami miatt a törvény módosításra szorulna. Az újabb válaszra a kormánynak egy vagy két hónapja lehet majd a Bruxinfo forrásai szerint. 

A Bizottság négy jogforrást is talált még, amikbe a lex CEU ütközhet. Ide tartozik az alapszerződés, a szolgáltatások szabad nyújtásáról rendelkező irányelv, a WTO-egyezmények, valamint az alapvető jogok chartája. 

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg: a szolgáltatási irányelv rendelkezéseivel szembemegy az, ha egy egyetemet korlátoznak székhelyének megválasztásában, illetve a diploma kibocsátási jogaiban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »