Brookings: Összeomlással fenyeget a liberális világrend

Brookings: Összeomlással fenyeget a liberális világrend

trump-liberty-1200

THE NEW YORK TIMES

Donald Trumpot választották elnöknek az establishment megdöbbentő visszautasításával címmel ír a lap a republikánus elnök megválasztásáról az Egyesült Államok 45-ik elnökének.

 

THE WALL STREET JOURNAL

Donald Trump populista hullámon lovagol címmel hirdeti az omlásban lévő Wall Street lapja a győzelmet.

 

BROOKINGS INSTITUTION

48 órával az új világválság előtt címmel írt cikk olvasható a vezető amerikai liberális agytröszt honlapján ilyen nevek kíséretében: Putyin, Basar Asszad. És egy súlyos mondat: „Rövid időn belül a liberális világrend már nem fog létezni.” A cikk vége: óriási küzdelemre kerül sor a katonai és a külpolitikai establishmenten belül, miközben az USA szövetségesei túlórában dolgoznak azon, hogy az átmenetben meggyőzzék Trumpot, ne az általa jelzett utat válassza. Zárómondat: „A fősodratúak Trumpot arra akarják majd rávenni, hogy bízza rájuk külpolitikáját, az igazhívők vagy csúszómászói magas posztokat akarnak majd megkaparintani azzal, hogy ők váltják valóra Trump vízióját. Trump világnézete olyan, hogy a fősodratúaknak lesz  jóval nehezebb a dolga”.

 

THE WASHINGTON POST

Trump diadalmaskodik címet választotta a fővárosi lap.

 

THE LOS ANGELES TIMES

A vezető kaliforniai lap címe: Trump megdöbbentő váratlansággal győzte le Clintont.

 

THE NEW YORK DAILY NEWS

A félbulvár lap sajnálattal közli, hogy Madonna visszavonta múlt hónapi ígéretét, amely szerint orálisan kielégíti azt, aki Hillaryra szavaz. Még hozzá is tette: „márpedig azt jól csinálom”.  Gersh Kuntzman, a lap egyik újságírója elment Madonna manhattani házához, hogy követelje a díjat, de a portás kinevette, amikor a kaputelefonba elmondta, miért jött. Azt mondta, sajnálja, de ez irányú információt nem kapott a ház úrnőjétől.

 

RUSSIA TODAY

A globális orosz tévéállomás több csatornán közvetített egyik választási adása órákon át mutatta a New York-i Times squaren az eredményekre várakozó tömeget, amelynek igen nagy része erősen csalódottnak látszott. Ugyanakkor egy csoport „Feketék Trumpért” és egy másik „Nők Trumpért” táblával vonult fel.

 

EUOBSERVER

A vezető brüsszeli hírportál címében ezt jósolja: Trump győzelme kockáztatja az EU-USA kapcsolatok korszakának végét.

 

SPIEGEL ONLINE

Zsákutcában a demokrácia Amerikában, írja a még tegnap délután a legolvasottabb német hírportálon elemzését a cikkíró ezzel kezdve: „Nem akarom elhinni – és ujjaim remegnek, ahogyan ezt gépelem -, de félek attól, hogy Donald Trumpot választják az Egyesült Államok elnökének. Kulcsmondat: Ronald Reagan 1980-as győzelme óta, az elmúlt 35 évben „a konzervatív szindikátus szisztematikusan törekedett arra, hogy elpusztítsa a liberális demokrácia alapjait, a gazdaságot, az önzést és mindenek előtt a szociál-darwinizmust emelve mindenek fölé.

 

SPIEGEL

A 8.46-kor kiküldött reggeli szerkesztőségi kör-email így kezdődik: „Amerika választott és bekövetkezett az, amit sokan a végéig elképzelhetetlennek tartottak: az Egyesült Államok 45-ik elnökét Donald Trumpnak hívják (vastagon szedve az eredetiben). A világ legnagyobb és legrégibb demokráciája egy rasszistát és sovinisztát választott a világ leghatalmasabb emberének. Amerika nem a józan ész és a tisztességesség mellett, hanem a szégyentelenség és hazugság mellett döntött. A változás iránti vágy, a washingtoni politikai establishmenttel szembeni gyűlölet olyan nagy volt, hogy az amerikaiak a Fehér Házban inkább egy kiszámíthatatlan uszítót választottak, mintsem egy nőt, aki ezt az establishmentet képviseli”.  

 

Hírdetés

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Nagy kétségbeesés Trump győzelme után: „bebrixeltünk” címmel írja gyászjelentését a vezető német lap.

 

BMTV

A legnézettebb francia hírtévé gyakran változó címmel számolt be az amerikai elnökválasztásról. Hajnali négykor ezzel a címmel: „Trump vezet; könnyek Hillary Clinton főhadiszállásán”.

 

LE MONDE

Amerikai választások: a világ pénzpiacai destabilizálódtak címmel ír Trump elnökké választásáról a vezető francia lap.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Az éjszaka, amely a világot a feje tetejére állította címmel ír a balliberális német lap a témában.

 

EURACTIV

A világ bizonytalanná válik, ahogyan a ’populista’ Trump nyeri az amerikai választásokat címmel vonja meg a mérlegét a történteknek a brüsszeli szakportál. A cikkben van Putyin, van Marine Le Pen.

 

HAARETZ

Főcím 8:25-kor: Trump megrázta a világot azzal, hogy az ingadozó államokat bevette; Clinton nem mondja el ma éjjel vereségét elismerő beszédét (a „ma éjjel” az USA keleti partjára vonatkozik).

 

THE WALL STREET JOURNAL

Republikánus kézben marad a szenátus címmel ír az eredményről.

 

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

A vezető svájci lap vezető hírben közli, hogy A republikánusok megtartják kongresszusi többségüket.

 

POLITICO

Miért tévedett mindenki akkorát? címmel az amerikai portál „A felmérések és az előrejelző modellek egyike sem tudta megjósolni Trump erejét” alcímmel igyekezik felsorolni az okokat a kudarcra. Az egyik nyilatkozó szerint a közvéleménykutatók hitelességének vesztesége óriási. A rossz előrejelzésekre felsorolt okok némelyike: az emberek nem mondták, hogy Trumpra fognak szavazni, az FBI vizsgálat bejelentése Clintonné ügyében, stb. dadogás.

 

THE NEW YORK TIMES

A vezető amerikai lap Az orosz televízióban a Clinton-Trump verseny mindent elborít címmel ír rosszalló hangon arról, hogy ott milyen érdeklődést mutatnak az elnökválasztás iránt. (Miután Washington minden mögött Putyint-összeesküvést látott.)

 

RUSSIA TODAY

Trump győzelmi esélyeinek váratlan növekedése hatására a kanadai kormány hivatalos bevándorlási honlapja a hirtelen túlterheltség miatt összeomlott.

 

FORWARD

Az antiszemitizmus kijött a csatornából és négy másfajta mód, ahogyan a 2016-os választás felrázta az amerikai zsidó politikát címen az amerikai zsidóság vezető lapja még a választások megindulása előtt megjelent cikkében ír arról, hogy az USA-ban a bigottságnak és antiszemitizmusnak már nincsenek következményei.

 

„ARCHÍV” (nov. 4-i)

CNN

A Clintonnét támogató Jay-Z és Beyoncé, a két Grammy-díjas nemzetközi szupersztár ingyenes koncertet adott Clevelandben. A CNN meg sem említette – noha a videón látható -, hogy alig voltak az óriási koncertteremben, ahol hatalmasakat clintonoztak a színpadon.
KOSSUTH RÁDIÓ

Üzenet a közszolgálati rádió hangtárából annak, aki (ma, november 9-én) 9:35-kor meg akarta hallgatni a 8 órás híreket:

„A kiválasztott napra nincs műsor az adatbázisban. Kérjük válasszon másik napot!”

 Kiposztolva: 9:53

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »