Brit segélyből finanszírozhatták a terrortámadást

Mohamed Abrini, a brüsszeli repülőtér elleni támadást követően „kalapos férfiként” emlegetett terrorista egy Nagy-Britanniában élő iszlamista férfitől kapott pénzből fedezte a merénylet előkészületet, ráadásul ezek a pénzek állami segélyek voltak – derült ki egy jelenleg is zajló bírósági eljárásból, amelyről a brit the Independent számolt be.

A 31 éves Mohamed Abrini 2015 nyarán az Egyesült Királyságban járt, ahol kapcsolatba lépett Anwar Haddouchival két közvetítőn át. Haddouchi 2014-ben Szíriában is harcolt az az Iszlám Állam soraiba. Az ügylet pikantériája, hogy Haddouchi nem rendelkezett állandó jövedelemmel, hanem a brit jóléti állam segélyeire szorul, így az általa biztosított pénz is a brit adófizetők biztosították.

A pénz átadására egy Birminghamhez közeli erdőben került sor, két közvetítő közbeiktatásával, akik ellen jelenleg is bírósági eljárás van folyamatban. Így derült fény a pénz eredetére is, amelyből Abrini a terrortámadásban használt eszközök beszerzését is finanszírozta.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. A sajtóban a „kalapos férfiként„ ismertté vált Abrini a robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.

A marokkói származású, belga állampolgárságú férfi nem sokáig bújkált, pár hét után elfogták és mivel egy felvételből egyértelművé vált, hogy már a párizsi terrortámadások előtt is ismerte Salah Abdeslamot, a hatóságok szerint ez bizonyítja, hogy kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »