Brit nagykövet: Az EU-t hagyjuk el, nem Európát

Nagy-Britannia a brexittel nem Európát hagyja el, hanem az Európai Uniót, és továbbra is nagy hangsúlyt helyez a kapcsolatépítésre európai partnereivel, így Magyarországgal is – mondta Iain Lindsay budapesti brit nagykövet az Országgyűlés európai ügyi bizottságának hétfői ülésén.

A diplomata kiemelte, hogy nem egy már meglévő modellt – például Svájcét vagy Norvégiáét – szeretné követni az Egyesült Királyság az európai kapcsolatai építésében a brexit után, hanem saját modellt tervez kialakítani.

A nagykövet üdvözölte Magyarország támogatását: mint mondta, az ország valódi barátként viselkedett az elmúlt hónapokban.

Kifejtette, most az a feladat, hogy a brit választópolgárok akaratának megfelelően a lehető legjobb tárgyalási pozíciót alakítsák ki. Mindent megtesznek, hogy sikeres legyen a brexit, a kormány dolgozik a tárgyalási felkészülésen – közölte. Mint mondta, Theresa May miniszterelnök egyértelművé tette, hogy minden kérdést át kell gondolni, hogy a legambiciózusabban folytathassák le a tárgyalásokat. A kormányzat jelentősen átalakult, két új tárcát hoztak létre, és a változások zökkenőmentes voltak – tette hozzá.

Iain Lindsay hangsúlyozta: mivel mindig is a kereskedelem volt a britek jólétének alapja, ennek a jövőben is így kell lennie, és Nagy-Britannia kiáll a szabadkereskedelem mellett a világban. Az ország kifelé tekintő, magabiztos és globális partner szeretne lenni a nemzetközi erőfeszítéseket illetően is a béke és a biztonság garantálására – mondta. A nagykövet arra is kitért, hogy a kilépés mellett döntve nem befelé akarnak fordulni vagy más nemzetközi formációkat elhagyni, mert tudják, hogy sikerük alapja az együttműködés is.

Egyként lépnek ki

Hörcsik Richárd, a bizottság fideszes elnöke közölte: a brexittel erős szövetségest veszítünk el az EU-ban, de a kapcsolataink változatlanul szorosak maradnak az Egyesült Királysággal az elkövetkező időben. Magyarország sajnálja, de tiszteletben tartja a britek döntését, ahogyan a londoni kormány is teszi – jelentette ki. Kiemelte: úgy tűnik, hogy Brüsszel nem vonta le a következtetéseket, holott a kilépésnek voltak okai ott is.

Bana Tibor, a testület jobbikos alelnöke úgy látja, olyan partnert veszített el Magyarország, amellyel közösen több ügyben is felléphetett volna az unióban. Európa valódi értékközösség, de az EU egyre kevésbé bizonyul annak – fogalmazott.

A képviselő felvetette, hogy mi történik most Skóciában, mire a brit diplomata közölte: ott 2014-ben volt népszavazás a függetlenedésről, a skót nép akkor úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában marad, és mivel azt a referendumot generációként egyszeri lehetőségnek nevezték, most egyként lépnek ki az EU-ból, de London mindenben szorosan együttműködik a skót kormánnyal.

Az MSZP-s Józsa István kifejtette: a kényes világpolitikai helyzet nagyobb felelősséget követel meg az európai politikusoktól annál, mint hogy a brit miniszterelnök népszavazást vessen fel az uniós tagságról. A jó szándékúnak indult brit reformkísérlet tragikus végkifejletet vett, és mára eltűntek a hangadók, akik a leginkább ünnepelték a kiválást, senki nem vállalja a felelősséget – vélekedett. A nagykövet válaszában közölte: az, hogy 23 millió ember vett részt ebben a demokratikus gyakorlatban, nem azt mutatja, hogy a referendum hiba lett volna. Arra is emlékeztetett, hogy „új főnöke” Boris Johnson, vagyis sem ő, sem mások, akik vezető szerepet vállaltak a brexit-kampányban, nem tűntek el.

No-go zónák

A szocialista Legény Zsolt az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok helyzetéről érdeklődött, és azt firtatta, vannak-e no-go zónák az országban. Iain Lindsay elmondta: Theresa Maynek szándékában áll garantálni az uniós polgárok jogainak védelmét országában, és ehhez az kell, hogy a britek jogait is óvják az uniós tagállamokban. A no-go zónákról kijelentette: nincsenek olyan helyek Nagy-Britanniában, ahol a rendőrség, a helyi hatóságok nem tudják betartatni a törvényeket.

A KDNP-s Firtl Mátyás arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság a demokráciadeficit miatt jutott el oda, hogy népszavazást rendezzen az uniós tagságról, és hasonlóképpen most Magyarország is megkérdezi a saját nemzetét, hogyan tovább.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »