Brit kalandra biztat a munkaközvetítő

Brit kalandra biztat a munkaközvetítő

Aki még nem tette meg, az pakolja össze a bőröndjét, és lovagolja meg a hullámot, mert most még megteheti! – ezt tanácsolta tegnap a brexit eredményének ismeretében az EUWork Kft. munkaközvetítő iroda.

A cég Facebook-oldalán korábban sokan jelezték, félnek attól, mit hoz a brit népszavazás. Az iroda válaszképp arról számolt be, hogy a referendum nyomán várhatóan Európa-szerte embertömegek fognak majd megmozdulni. Az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból azonban éveket vesz majd igénybe, s annyi biztos, hogy idén még lehet munkát vállalni és pénzt gyűjteni a szigetországban. A munkaközvetítő cég ezért arra buzdította klienseit, hogy „vegyenek egy nagy lendületet, és vágjanak bele az utolsó nagy brit kalandba”.

A felsőoktatás kérdése

Szintén fontosnak tartotta megnyugtatni a kedélyeket a középiskolás diákokat külföldi továbbtanulásra felkészítő budapesti székhelyű Milestone Intézet. Honlapjukon arról írtak, több mint valószínű, hogy a brexit semmilyen hatással nem lesz azokra, akik kettő vagy akár több év múlva kezdenek el tanulni Nagy-Britanniában. „Tehát ha például a brexit hivatalosan 2019-ben lép életbe, akkor ez a 2019-ben külföldi tanulmányaikat megkezdő diákokat érintheti, a korábban felvetteket nem, mivel rájuk még a régi szabályok vonatkoznak” – olvasható tájékoztatásukban. Idézték a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely azt mondja ki, hogy a kilépési tárgyalások két évvel a kilépési szándék bejelentése után érnek véget, hacsak a bennmaradó 27 tagállam nem szavaz ennek meghosszabbításáról. A gyakorlatban ez tehát azt jelenti, hogy az egész folyamat legalább kettő, de akár tíz évig is eltarthat. Az intézet szerint nem egyértelmű, hogy mikor kezdődik a hivatalos kilépési eljárás, de valószínű, hogy csak hónapok múlva. A népszavazás ugyanis jogilag nem kötelező erejű, az abban megfogalmazottakról még a parlamentnek is szavaznia kell, azonban a törvényhozás mindkét háza és a bíróságok is nyári szünetet tartanak.

A Milestone Intézet szerint egyébként az sem kizárt, hogy a jövőbeni kilépési megállapodás érintetlenül hagyja a felsőoktatást. Az Európai Gazdasági Térség országaiból (mint például Norvégia, Liechtenstein és Izland) érkező diákok a költségek tekintetében például jelenleg is ugyanolyan feltételekkel tanulnak, mint a britek. Ugyanakkor amennyiben mégis változások lépnek életbe, azok normális esetben is csak azokat érintik majd, akik addig még nem kezdték meg a tanulmányaikat az Egyesült Királyságban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »