Brit félelemkampány

Brit félelemkampány

A brit piac és a politika szereplői június 23-ig még számtalan érvet és ellenérvet fognak előhúzni az Európai Unióban maradás vagy a távozás mellett. Az élet minden színteréről lehet példákat sorolni, hogy hogyan változna meg Nagy-Britannia, ha egyik vagy másik opció mellett döntenek az emberek. Az érvek licitje javában tart, a fiatal generáció lehet a mérleg nyelve.

Politikai kommunikációs értelemben az EU-tagságról szóló népszavazás kedves falat minden közszereplőnek, bármelyik oldalt népszerűsíti is. A bennmaradás támogatóinak evidens módon adódik a félelemhadjárat, amely a józan mérlegeléstől a riogatásig mindenféle formában megjelenhet, a kilépést pártolók pedig végtelenített módon és lényegében erkölcsi korlátok nélkül szidhatják Brüsszelt, példálózhatnak a döntésképtelenséggel, az értelmetlen szabályozással, a hatalmas bürokráciával.
De legalábbis felhívhatják a figyelmet a szigetország nyakán maradó gondokra, ha Nagy-Britannia benn maradna az unióban. Így például riogathatnak bevándorlással, terrorizmussal, a gazdaság mesterséges szabályozók általi visszafogásával. A kilépést szorgalmazóknak tagadhatatlanul jól jön az illegális migráció és az eurót használó országok egyre koordináltabb cselekvése is.

Az elit érdekei

David Cameron kormányfő nagy politikai kerülő úton, egyéves diplomáciai körút után, a Brüsszellel elért részleges reformbiztosítékok birtokában ugrott neki a kampánynak. A kormányzó konzervatív párt többségi, centrista irányvonala erre fogja építeni a bennmaradás melletti kampányt, az EU-tagság fenntartása pedig a kormány hivatalos álláspontja is. Mint ahogy a Nézőpont Intézet lapunknak készített elemzése rámutat, bár több ismert jobboldali közszereplő is a kilépés mellett foglalt állást, a konzervatívok politikáját nagyban befolyásoló pénzügyi-gazdasági elit egyértelműen a tagság fenntartásában érdekelt.

A miniszterelnöknek ugyanakkor továbbra is egyensúlyoznia kell a kérdésben, ugyanis a közvélemény nagyjából egyenlő arányban megosztott a tagságot és a kilépést pártolók között. Ráadásul folyamatosan gesztusokat kell tennie saját pártja jobbszárnyának, illetve a kilépéspárti, bevándorlásellenes UKIP támogatóinak.

Az elemzés rámutat, hogy az erősen EU-párti egykori koalíciós partner, a liberális demokraták teljes visszaszorulása intő jel lehet Cameronnak. A következő négy hónapban tehát nem a kérdésben hivatalosan semleges álláspontot képviselő konzervatívok, hanem az ellenzéki Munkáspárt kampánygépezete bizonyulhat döntő fontosságúnak. A pártvezető Jeremy Corbyn korábbi euroszkepticizmusa ellenére ugyanis a párt egységesen kiáll a tagság mellett.

EasyJet-generáció

Az elemzés szerint nagy kérdés, hogy az „EasyJet-generációt”, a húszas, harmincas éveikben járó szavazókat mennyire sikerül részvételre bírni. Ez a korosztály ugyanis egész életét az EU-tag Nagy-Britanniában élte le, és élvezi a korlátok nélküli utazás és kommunikáció nyújtotta lehetőségeket. A bizonytalanok magas száma miatt gyanítható, hogy leginkább pillanatnyi hangulati elemek fogják meghatározni a népszavazás kimenetelét – véli a Nézőpont Intézet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »