Brit EU-népszavazás: Befejeződött a voksolás

Brit EU-népszavazás: Befejeződött a voksolás

Befejeződött csütörtök este a népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor – közép-európai idő szerint reggel 8 órakor – nyitottak, és a 46,5 millió szavazópolgár 22 óráig – közép-európai idő szerint 23 óráig – adhatta le voksát.

A szavazáson a brit állampolgárok mellett az Ír Köztársaság, illetve a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő nagykorú állampolgárai, valamint a Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország 18 évesnél idősebb lakói vehettek részt. Szavazhattak Gibraltár lakói is, az EU-társállamok Nagy-Britanniában élő polgárai viszont nem.

A szavazóurnákat 382 szavazatszámláló központba viszik, és a végeredményt várhatóan péntek délelőtt, a manchesteri városi tanács dísztermében jelentik be hivatalosan.

Szakértői becslések szerint azonban helyi idő szerint hajnali 3-4 óra között már viszonylag megbízható képet lehet alkotni a várható eredményről.

A szavazólapon egy kérdés és két választási lehetőség szerepelt. A kérdés úgy hangzott: “Az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e, vagy lépjen ki az Európai Unióból?”. A kérdés alatt szerepelt a két válaszlehetőség.

David Cameron miniszterelnök három éve hirdette meg a referendumot, és február 20-án jelentette be hivatalosan a népszavazás időpontját.

Nagy-Britannia történetében ez mindössze a harmadik népszavazás volt. Az elsőt 1975-ben tartották, szintén arról, hogy Nagy-Britannia az akkori európai közösség tagja maradjon-e; azon a referendumon a választók kétharmados többséggel a bennmaradás mellett döntöttek.

A második népszavazást öt éve rendezték a parlamenti választási rendszer reformjáról, de a konzervatívok akkori koalíciós partnere, a Liberális Demokraták által szorgalmazott módosítást a választók 69 százaléka elvetette.

A brit EU-tagságról szóló csütörtöki népszavazás a viharos időjárás okozta kisebb-nagyobb fennakadások ellenére jórészt zavartalanul zajlott.

Dél-Angliára és Londonra – a legsűrűbben lakott brit országrészekre – éjszaka és délelőtt villámlással és mennydörgéssel kísért trópusi záporok zúdultak, több helyen hirtelen áradásokat okozva. Néhány térségben választóhelyiségeket is elöntött a víz. Az érintett helyszínek többségében a szavazófülkéket máshová helyezték át.

Felmérés: a bennmaradást pártoló tábor győzhetett

A bennmaradást pártolók győzelmét valószínűsíti a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGoV által a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazás befejezése után közzétett – hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű – felmérés. A YouGov által napközben elvégzett vizsgálat szerint a bennmaradásra 52 százalék, a kilépésre 48 százalék voksolhatott.

Farage: Valószínűleg a bennmaradást pártolók győztek

Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője szerint “úgy tűnik”, hogy bennmaradást pártolók győztek a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.

Idei csúcsán a font

Meredek emelkedéssel idei eddigi csúcsára erősödött a font arra a hírre, hogy valószínűleg a bennmaradást pártolók győztek a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson. A font egysége, amelyet a múlt héten 1,41 dollár körüli szinten jegyeztek Londonban, átlépte az 1,50 dollárt. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »