Brexit: Verhofstadt szerint a feleknek 14-15 hónapjuk lesz a kiválási tárgyalások lezárására

Brexit: Verhofstadt szerint a feleknek 14-15 hónapjuk lesz a kiválási tárgyalások lezárására

A feleknek mindössze 14-15 hónapjuk lesz a brit uniós kilépés feltételeiről szóló tárgyalások lezárására azt követően, hogy az Egyesült Királyság a jövő év elején hivatalosan bejelenti távozási szándékát – figyelmeztetett a keddi strasbourgi egyeztetéseken az Európai Parlamentet (EP) képviselő Guy Verhofstadt.

Az EP liberális frakcióját vezető Verhofstadt délelőtt megbeszélést folytatott David Davis brit Brexit-ügyi miniszterrel, akivel egyetértettek abban, hogy mielőbb meg kell kezdeni a kiválási tárgyalásokat, az egyeztetések lezárásának ugyanis a 2019 májusában esedékes európai parlamenti választásokig “mindenképp meg kell történnie”.

A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt rendkívül intenzív tárgyalásokra kell készülni – mondta a volt belga kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatóján.

A brit kormány terve szerint London az idén már nem, de legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti, hogy aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a tagországok kilépését szabályozza. Verhofstadt szerint azonban még ebben az esetben sem valószínű, hogy jövő május előtt megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások.

Verhofstadt elmondta, arra figyelmeztette Davist, hogy az uniós egységes belső piachoz való hozzáférés érdekében London kénytelen elfogadni a személyek mozgásának szabadságát, a kettő ugyanis elválaszthatatlan egymástól.

A Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit szakminisztérium vezetője arról számolt be, hogy szerinte tető alá tudnak majd hozni egy olyan megállapodást, amely az Európai Unió és az Egyesült Királyság érdekeinek egyaránt megfelel.

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője ugyancsak találkozott kedden Davisszel, de azt mondta, hogy semmi újdonságról nem esett szó a megbeszélésen.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vevő brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »