Brexit: Rendkívüli plenáris ülést tart kedden az Európai Parlament

Brexit: Rendkívüli plenáris ülést tart kedden az Európai Parlament

Rendkívüli plenáris ülést tart kedden az Európai Parlament (EP) az uniós tagságról kiírt brit népszavazás eredménye miatt – jelentette be Martin Schulz, az uniós parlament elnöke péntek reggel Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott az EP-frakciók vezetőivel.

Sajtótájékoztatóján az EP német szociáldemokrata elnöke elmondta, a plenáris ülésen határozatot fogadnak el a referendum következményeinek pontos felméréséről.

Martin Schulz leszögezte, az Európai Parlament aktív szerepet kíván játszani az eljárásban, amelynek során Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Mint mondta, a testület felkészült rá, hogy minden eszközével hozzájáruljon a konstruktív kiválási folyamathoz.

A parlamenti elnök szerint ez nehéz pillanat Nagy-Britannia és az Európai Unió számára egyaránt, ugyanakkor stabilitásra van szükség mindkét oldalon. Először is alaposan fel kell mérni, hogy mik a szükséges következő lépések – hangsúlyozta.

Az Európai Parlament állásfoglalása világos, sajnálatosnak tartjuk a népszavazás kimenetelét, a feleknek azonban tiszteletben kell tartaniuk a sajátjuktól eltérő véleményeket – mondta Schulz, aki szerint meg kell vitatni azt is, hogy miként lehetne jobbá tenni az Európai Uniót, illetve hogyan lehet megvédeni az eurózónát a font árfolyamának zuhanását követő piaci zavaroktól.

Válságtanácskozást tart az EU

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tanácskozás céljából szombatra Berlinbe hívta az Európai Unió alapító országainak külügyminisztereit, és ennek témái az “aktuális európai politikai kérdések” lesznek – közölte pénteken minisztériuma.

A dpa hírügynökség már korábban jelentette, hogy Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok külügyminiszterei szombaton tanácskozni fognak a német külügyminisztérium vendégházában, a Villa Borsigban, és ennek témája a brit EU-népszavazás következményei lesznek. 1957-ben ez a hat ország alapította az Európai Gazdasági Közösséget, az Európai Unió elődjét.

Az elmúlt hónapokban már volt két hasonló találkozó – emlékeztetett a dpa.

Nagy-Britannia szavazópolgárainak többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott a csütörtöki referendumon. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »