Brexit: Juncker puszilgatta, majd beszólt Farage-nak az EP-ben

Brexit: Juncker puszilgatta, majd beszólt Farage-nak az EP-ben

Sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az Európai Parlament (EP) rendkívüli plenáris ülésén.

jean-claude-juncker-nigel-farage_bNigel Farage és Jean-Claude Juncker

Felszólalásában Juncker leszögezte, nem lenne elfogadható, ha a brit kormány megpróbálna bizonyos kérdésekben zárt ajtók mögött megállapodásra jutni, még mielőtt bejelentenék az ország hivatalos kilépési szándékát. Elmondta, a Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazást követően figyelmeztette az uniós biztosokat és a bizottság főigazgatóit, hogy nem kerülhet sor titkos tárgyalásokra.

Juncker emellett a helyzet mielőbbi tisztázásra szólította fel Londont. „Nem engedhetjük meg magunknak ezt a bizonytalanságot” – idézte a brüsszeli bizottság elnökét az MTI, hozzátéve, hogy rendkívül szomorú a brit népszavazás eredménye miatt, de tiszteletben kell tartani. „Nagyon súlyos órákat élünk, a brit referendum szárnyunkat szegte, de igyekszünk tovább repülni” – fogalmazott Juncker, aki cáfolta a betegségéről szóló híreket. „Nem vagyok fáradt, nem vagyok beteg egyáltalán, itt vagyok, és utolsó lélegzetemig az egységes Európáért fogok harcolni” – hangsúlyozta.

Egyébként az EP-ülésen Juncker közvetlenül a kilépést szorgalmazó brit képviselőkhöz is szólt. „Maguk a kilépésért harcolnak, a brit nép pedig a kilépés mellett döntött. Akkor mit keresnek itt?” – tette fel a kérdést az EB elnöke. Az ülés kezdetén különben Juncker joviálisan köszöntötte Nigel Farage-ot, az EU-t ellenző legnagyobb brit párt, az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának (UKIP) elnökét, akit arcon is csókolt. Farage későbbi felszólalásában azt jósolta: szerinte nem az Egyesült Királyság lesz az utolsó tagállam, mely elhagyja az Európai Uniót.

Jeanine Hennis-Plasschaert, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia védelmi minisztere kijelentette, hogy a népszavazás fordulópontot jelent az Európai Unió és Nagy-Britannia életében egyaránt, ugyanakkor a felek remélhetőleg továbbra is együtt fognak működni partnerként és szövetségesként. A tárcavezető szerint senkinek nem használ, ha hosszabb a politikai bizonytalanság időszaka, a brit kormánynak azonban szüksége van egy kis időre, hogy meghozza a szükséges döntéseket.

Az EP rendkívüli brüsszeli ülését az uniós tagságról kiírt brit népszavazás eredménye miatt hívták össze. A múlt héten tartott referendumon a szavazók közel 52 százaléka az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésére voksolt, mintegy 48 százaléka pedig a bennmaradásra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »