Brexit: ismét dübörög a kampány

Brexit: ismét dübörög a kampány

Három nap szünet után folytatódik a brit uniós népszavazási kampány. A szigetország lakói június 23-án döntenek arról, hogy Nagy-Britannia teljes jogú tagja maradjon az Európai Uniónak vagy kilépjen a közösségből.

„Cameron figyelmeztet: Nincs visszaút” – ezzel a címmel jelent meg a Sunday Times. „A remény legyőzi a gyűlöletet… maradjunk” – ezt pedig a Sunday Mirror írja. A Sunday Telegraph „viszont a brexit nem okoz recessziót” címmel közölt interjút Michael Gove-val, a kilépéspártiak szóvivőjével.

Nemcsak a nyomtatott sajtóban, a televízióban is gőzerővel folyik a kampány. Az ITV egyik vitaműsorában a brit pénzügyminiszter és a kilépéspárti, EU-ellenes UKIP elnöke vitázott egymással. A brexit mellett érvelők szerint a kilépéssel Nagy-Britannia a migrációnak is gátat szabna.

„Teljesen érthető aggodalmak vannak a migráció tekintetében, olyan aggodalmak amelyek minden nyugati demokráciában előkerülnek. De úgy vélem, hogy van különbség a között, hogy értelmes módon beszélünk-e ezekről vagy felkorbácsoljuk az aggodalmakat, felkorbácsoljuk a megosztást, és olyan alaptalan megállapításokat teszünk, hogy emberek milliói jönnek az országba az elkövetkező néhány évben Törökországból” – mondta George Osborne brit pénzügyminiszter.

A kilépéspárti és EU-ellenes Függetlenség Párt (UKIP) elnöke ezzel szemben úgy gondolja, éppen a maradáspártiak szítják a gyűlöletet.

„Láttam a miniszter urat néhány perccel ezelőtt, és annak ellenére, hogy egész este arról beszélt, hogy árnyalni kell a retorikát, éppen az ellenkezőjét tette folyamatosan. Mi csak annyit mondtunk, hogy ebben a népszavazási kampányban mi csak vissza akarjuk venni az életünk irányítását, a határaink irányítását és egy felelős migrációs politikát akarunk” – hangoztatta Nigel Farage.

A maradáspárti Munkáspárt elnöke a BBC stúdiójában ostorozta a függetlenségpártiakat. „Farage úr például kirakott egy szörnyű posztert, amelyen sok kétségbeesett ember menekül a háború elől, a plakát pedig azt mondja: jönnek minket fenyegetni. Azt gondolom, hogy a korábbi canterburyi érsek helyesen fogalmazott, amikor azt mondta: nekünk is ki kell vennünk a részünket a menekültválságból” – mondta Jeremy Corbyn.

London korábbi polgármester, Boris Johnson sajátságos módon szólította szavazásra a briteket, arra kérve őket, képzeljék el, mi lesz amikor a népszavazás utáni nap reggelén felébrednek.

„Ekkor beugrik Önöknek az, hogy valami fontos történt az ország életében és az egész EU életében, barátaim. Megpróbálnak emlékezni arra, hogy mi lehet az, és akkor beugrik egy sokkoló érzés és a csalódottság, hogy a maradás egy kicsivel győzött. Képzeljék el, képzeljék el. Aztán a kamerák Brüsszelbe mennek, ahol Jean-Claude Juncker ünnepel valami olyasmivel, ami gyanúsan pezsgőnek néz ki” – vizionálta Johnson.

Közben Párizsban és Rómában emberek tucatjai vettek részt a „csókoljuk el a gyűlöletet” kampányban. Az akcióval Nagy-Britannia maradása mellett kampányolnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »