Brexit: határozott álláspontot várnak a franciák

Az Európai Uniónak határozott álláspontra kell helyezkednie Nagy-Britanniával szemben, ha az a jövő heti népszavazás nyomán a brexit mellett dönt, vagyis ki akar lépni az integrációs szervezetből – mondta a Le Monde szombati számában megjelent interjújában Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter.

A tárcavezető értésre adta: az Egyesült Királyság „vagy benn marad, vagy kívülre kerül”. Szerinte az Európai Bizottságnak ultimátumot kell intézne a szigetországhoz, hogy foglaljon egyértelműen állást szándékait illetően a népszavazás után. A francia elnök rendkívül világos álláspontra helyezkedik majd ebben a kérdésben – figyelmeztetett Macron.

Úgy vélekedett: ha az esetleges kilépés után a britek továbbra is hozzá akarnak majd férni az európai piachoz, hozzá kell járulniuk az uniós költségvetéshez, mint ahogy azt Norvégia és Svájc is teszi. Ha ezt elutasítják, akkor a kilépésnek teljes értékűnek kell lennie – tette hozzá a francia gazdasági miniszter.

Ami Nagy-Britannia különleges státuszát illeti az unió szerződési rendszerében, Macron úgy fogalmazott: az effajta megoldásnak „kivételesnek” kell lennie, mert el kell kerülni, hogy az EU más tagállamait is „megfertőzzék” az ehhez hasonló igények.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »