Brexit: Európa lehúzhatja majd a rolót?

Ha rosszul kezeljük Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból (brexit), akkor további EU-tagállamok is követhetik London példáját, Európa pedig valószínűleg „lehúzhatja a rolót” – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár.

Németország második embere egy vasárnapi sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, a brexit „rossz dolog, de nem fog minket gazdaságilag annyira negatívan érinteni, mint amennyire sokan tartanak tőle”. Úgy vélte, a britek távozása sokkal inkább pszichológiai problémát és óriási politikai kihívást jelent.

Gabriel úgy vélte, ha az EU rosszul rendezi a brexitet, nagy bajba kerül, így jelenleg annak biztosítására van szükség, hogy ne engedje meg Nagy-Britanniának, hogy „a jó dolgokat kimazsolázza, miközben nem vállal felelősséget”.

Angela Merkel német kancellár az ARD német televíziónak adott vasárnap esti interjújában azt mondta, az EU-ban mindenki egyetért abban, hogy Nagy-Britannia kilépése, a június 23-án lezajlott népszavazás eredménye nagy hatású. „Még mielőtt elhamarkodnánk azonban a cselekvést, először talán időt kellene szakítani arra, hogy elgondolkodjunk, hogy mi, a huszonhét EU-tagország, mit tehetnénk jobban” – szögezte le.

Merkel az elmúlt héten számos európai vezetővel találkozott, hogy előkészítse a brexit utáni EU jövőjéről szóló, szeptember 16-án esedékes, pozsonyi EU-csúcstalálkozót.

Theresa May brit miniszterelnök a várakozások szerint 2017 januárjában fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »