Brexit: Attól tartanak, hogy kevés külföldi munkás lesz

Brexit: Attól tartanak, hogy kevés külföldi munkás lesz

Nem lesz elég külföldi munkás Nagy-Britanniában – ettől tart sok cég a szigetországban, ha a választók az Európai Unióból való kilépésre szavaznak jövő csütörtökön. Egy lengyel munkaközvetítő cég szerint a brexitről szóló vita elijeszti a leendő vendégmunkásokat.

A politikát, a közvéleményt, sőt még a családokat is megosztja az uniós tagságról szóló jövő heti népszavazás Nagy-Britanniában. A nottinghami Baxter testvérek szállítmányozó cégeket vezetnek és általában jól kijönnek egymással, kivéve ha arról van szó, hogy a szigetország bent maradjon-e az Európai Unióban.

„Sok uniós kérdésben egyetértünk, csak a megoldásban nem. Szerintem bent kell maradnunk, hogy megmaradjon a befolyásunk és a következő generációk is bele tudjanak szólni a döntésekbe. Nigel szerint a magunk útján kell járnunk. Szerintem ez egy pesszimista világnézet, és nem jó válasz a problémáinkra” – mondta Ian Baxter, a Baxter Freight elnöke.

„Csak rajtunk múlik, hogy jó körülményeket teremtsünk a munkavállalóinknak. Ne Brüsszel mondja meg, hogyan kell ezt csinálni” – vélekedett Nigel Baxter, az RH Commercial Vehicles ügyvezető igazgatója.

A közvélemény-kutatások szerint jelenleg a kilépéspártiak vannak többen, de ez a június 23-i voksolásig megváltozhat. A kormányzó konzervatívok és az ellenzéki munkáspárt is a tagság mellett kampányolnak. Szerintük az unión kívül Nagy-Britannia egy gyengébb és szegényebb ország lenne. Főleg a brit exportőrök veszítenének sokat, illetve azok a cégek, amelyek külföldi munkaerőt alkalmaznak.

„Sajnos itt helyben nem találunk megfelelő mennyiségű munkaerőt. Sok jó szakember van itt, de nincs elég. Szükségünk van az EU-s munkásokra, hogy képesek legyünk kielégíteni a fogyasztók igényeit” – mondta Guy Poskitt, a Poskitt ügyvezető igazgatója.

Egy lengyel munkaközvetítő cég szerint a brexitről szóló vita elijeszti a leendő vendégmunkásokat. „Nem hiszem, hogy könnyen cserélhetőek lennénk. A brit vállalkozások tényleg biztonságot és stabilitást akarnak. Ha vállalkozol, akkor megbízható munkaerőt keresel, mi azok vagyunk. Nemcsak a magam, hanem a munkatársaim nevében is beszélek, és azokéban is, akiket ismerek. Mi jó munkaerő vagyunk” – mondta Kamil, egy Londonban dolgozó lengyel munkás.

Kutatások szerint az unióhoz 2004-ben csatlakozott országból érkező munkások 5 milliárd fonttal többet adtak a brit gazdaságnak, mint amennyit szociális juttatásként kifizettek nekik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »