Breivik pert nyert a norvég állam ellen

Breivik pert nyert a norvég állam ellen

Pert nyert a norvég állammal szemben Anders Breivik. A neonáci férfi, aki 2011 júliusában 77 embert ölt meg, azért indított pert, mert szerinte megsértik az emberi jogait azzal, hogy öt éve magánzárkában tartják.

breivik1-e1458128317358-1024x576_b

A bíróság helyt adott Anders Breivik követelésének, és megállapították, hogy az állam megsértette az európai emberjogi konvenciónak azt a pontját, amelyik tiltja „az embertelen vagy megalázó bánásmódot és büntetést” – írta az Origó.

Breivik nehezményezte, hogy ötödik éve tartják magánzárkában, és túl gyakran bilincselik meg. A bíróság szerint nem sérültek a férfi magénélethez és családi kapcsolattartáshoz való jogai, ezért a kereset erre vonatkozó követeléseit elutasították, így is 330 ezer korona (közel 36 ezer euró) kártérítést ítéltek meg Breivik javára.

A szélsőjobboldali elveket valló férfit 2012 augusztusában maximum 21 éves börtönbüntetésre ítélték 77 ember meggyilkolásáért. Ügyvédje szerint az elszigeteltség rossz hatással van a pszichés állapotára. A norvég államot védő ügyvéd szerint Breivik életkörülményei megfelelőek: három helyiséget használhat, külön egyet tanulni, egyet testgyakorlásra. Van tévéje, számítógépe (internet nélkül) és PlayStationje is. A rabtársaival nem tarthatja a kapcsolatot, de az őrökkel és a börtön dolgozóival beszélhet. Breivik azért is perelte az államot, hogy cenzúrázzák a leveleit. A hatóságok szerint erre azért van szükség, hogy megakadályozzák egy szélsőséges hálózat kiépítését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »