Breivik nyert, kínzásnak számít a Playstation 2

A norvég államot perelte a terrorista, emberi jogait sértette, hogy Playstation 2-n kellett játszania.

Ítéletet hozott az oslói bíróság Anders Behring Breivik ügyében – írja az RT.com. A norvég tömeggyilkos azért perelte a norvég államot, mert szerinte embertelenül bántak vele a börtönben, ahol „csak” Playstation 2 konzolon játszhatott, holott már ennél kettővel újabb verzió is létezik.

Az ítélet szerint Breiviket „embertelen vagy megalázó” körülmények között tartotta fogva a norvég állam, amely kénytelen kifizetni az ügy 330 ezer koronás költségét is. Helen Andenaes Sekulic bírónő kijelentette:

„Az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték egy demokratikus társadalomban. Ez még akkor is igaz, ha terroristákkal vagy gyilkosokkal való bánásmódról van szó.”

Ugyanakkor a bíróság Breivik ellen is ítélt, aki azt is szerette volna megállapíttatni, hogy a privát élethez való jogát is megsértette a norvég állam. Ugyan Breivik szerint az egészsége is romlott rabsága alatt, az orvosok és pszichiáterek ezt nem tudták alátámasztani, szerintük nem állt be komolyabb változás e téren.

A tárgyalás – amely Breivik börtönének edzőtermében zajlott – során kiderült, hogy az elítélt három cellában éli az életét: egyben alszik, egyben tanul, egyben pedig edz. Az alábbi eszközök állnak rendelkezésére: Playstation 2, írógép, TV, DVD-lejátszó és különféle újságok, könyvek. A jobboldali szélsőséges Anders Behring Breivik 2011. július 22-én gyilkolt meg két támadásban hetvenhét embert. 21 év börtönbüntetésre ítélték, amelyet ki lehet terjeszteni, ha továbbra is veszélyesnek vélik a társadalomra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »