Breivik náci karlendítéssel üdvözölte az egybegyűlteket

Breivik náci karlendítéssel üdvözölte az egybegyűlteket

A hetvenhét ember haláláért felelős norvég férfi, Anders Behring Breivik náci karlendítéssel köszöntötte tárgyalásán az egybegyűlteket.

A tömeggyilkos azért perel, mert szerinte Norvégia megsértette az emberi jogok európai egyezményének a kínzást és az embertelen vagy megalázó bánásmódot tiltó harmadik, valamint az elítéltnek a családhoz, a magánélethez és a személyes kapcsolatokhoz való jogának tiszteletben tartását szavatoló nyolcadik cikkelyét. Breivik elsősorban a magánzárka ellen emelt kifogásokat, valamint elégedetlen fogva tartása egyéb feltételeivel is. Egyebek mellett túlzott mértékűnek véli a bilincs alkalmazását.

A 37 éves férfi szürke öltönyben érkezett a bíróságra, ahol kezet fogott ügyvédeivel, és – a bilincs eltávolítása után – náci karlendítéssel köszöntötte a jelenlévőket – írja a BBC.

Ügyvédje, Öystein Storrvik nyitóbeszédében azt mondta: ügyfele büntetése rosszabb volt, mint a halálbüntetés, amit Norvégiában tiltanak a törvények.

A tárgyalás várhatóan péntekig tart majd, Breivik vallomására a tervek szerint szerdán kerül sor. Ha a bíróság úgy dönt, hogy a tömeggyilkosra túl szigorú feltételek vonatkoznak, elrendelheti a korlátozások lazítását.

Breivik – aki négy és fél éve, 2011. július 22-én két támadásban hetvenhét embert ölt meg – huszonegy éves börtönbüntetése megkezdése óta elszigetelten, háromszobás magánzárkában él, és felvételt nyert az Oslói Egyetem politikatudományi szakára. Öystein Storrvik októberben még azt közölte, az eljárás célja az, hogy védence több emberrel tudjon érintkezni, kevésbé legyen elszigetelve a világtól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »