Brazíliában a legveszélyesebb védeni a környezetet

Tizenhat országban 185 környezetvédőt öltek meg tavaly, 60 százalékkal többen estek erőszak áldozatává, mint az előző évben – közölte a londoni székhelyű Global Witness csoport.

A szervezet által hétfőn közzétett jelentés szerint a múlt év követelte eddig a legtöbb halálos áldozatot a környezetvédők soraiban. 2014-ben 116 környezetvédőt mészároltak le.

A legtöbb (ötven) környezetvédő Brazíliában lelte halálát, többségük akkor, amikor az amazóniai esőerdőkben folyó illegális erdőirtás ellen kampányolt. Harminchárman haltak meg a Fülöp-szigeteken, huszonhatan Kolumbiában. Tizenkét-tizenkét környezetvédő vesztette életét Peruban és Nicaraguában és tizenegy a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

„Mivel folyamatosan nő a kereslet az értékes ásványok, a faanyag és a pálmaolaj iránt, a kormányok, vállalatok és bűnbandák földeket foglalnak le az ott élő emberek tiltakozása ellenére. Az ellenálló közösségek egyre inkább a vállalatok biztonsági cégei, az állami erőszakszervek és a bérgyilkosok tűzvonalában találják magukat. Minden egyes általunk dokumentált gyilkosság mellett számos erőszakcselekmény történik, amelyeket nem jelentenek” – hangoztatta Billy Kyte, a jelentés szerzője.

2002 óta a Global Witness 1176 környezetvédő halálát jegyezte fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »