Brazil elnökváltás: Dilma Rouseff ment, Michel Temer jött

Új korszakot ígért Latin-Amerika első számú gazdasága számára Michel Temer, Brazília újonnan kinevezett elnöke mindössze néhány órával azután, hogy a szenátus megfosztotta tisztségétől szerdán Dilma Rousseff addigi brazil államfőt.

 

“A mai nappal a következő két év és négy hónapban új korszak veszi kezdetét, amelynek célja, hogy új vágányra terelje Brazíliát”

 

– mondta Temer beiktatását követő első, televízióban közvetített beszédében.

 

Leszögezte, elsődleges fontosságú feladatának tartja a munkahelyek teremtését, és emlékeztetett arra, jelenleg 11,8 millió munkanélküli él a 200 milliós Brazíliában. Ezen felül a sürgető gazdasági intézkedések között említette az állami kiadások csökkentését, valamint a szociális és munkaügyi juttatások, egyebek mellett a nyugdíjak reformját.

 

Temer emlékeztette minisztereit arra:

 

“kormányzási módszerei a decentralizációt és a cselekvést” jelentik.

 

Az új elnök örült annak, hogy jól fogadták a szenátusban nem sokkal azt követően, hogy a testület megszavazta Rousseff menesztését.

 

“Ez nagy lendületet ad nekem ahhoz, hogy a következő két év és négy hónapban folytassam a munkát”

 

– mondta.

 

A tisztségétől megfosztott Rousseff a szenátus ülését követően kijelentette, vissza fog térni a hatalomba, és élesen szembehelyezkedett a “puccsista kormánnyal”, amely szavai szerint véget vetett a brazil baloldal 13 évig tartó uralmának.

 

 

MTI/körkép.sk

Nyitókép: exame.abril.com.br

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »