Botrányos fejcserék a mentőszolgálatnál

Botrányos fejcserék a mentőszolgálatnál

Tíz vezető mentőtiszt az egészségügy legnagyobb ünnepének számító Semmelweis-napon, egy hírlevélből értesült arról, hogy munkájára ezután már nem tartanak igényt, helyükre mást választott az Országos Mentőszolgálat főigazgatója – tudta meg a Magyar Nemzet. A lapunknak nyilatkozó érintettek szerint előre lehetett tudni, hogy kinek a pályázata nyer majd. A jelöltek egy részének nincs sem vezetői tapasztalata, sem mentős gyakorlata, az elvárások között ugyanis ezek nem szerepeltek.

Nagy József korábbi Nógrád megyei vezető mentőtiszt 39 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), személyre szólóan mégsem értesítették arról, hogy nem folytathatja eddigi munkáját. A szakember az OMSZ Semmelweis-napi hírleveléből július 1-jén tudta meg: mást neveztek ki a helyére – tudta meg lapunk. – A hírlevélben még csak nem is az szerepelt, hogy leváltották a korábbi vezető mentőtiszteket, csupán annyit írtak, hogy kik lesznek az új kinevezettek – mondta elkeseredve Nagy József. Nem tudja, milyen beosztásban folytathatja a munkát, kétségek között tartják őt és a többi lecserélt vezetőt is. Adminisztratív feladatai ellátása mellett egyébként mentőben is dolgozott, heti minimum 36 órát. A munkakörrel kapcsolatos pályázati feltételek szinte minden régióban eltértek. Az OMSZ honlapján elérhető pályázati kiírásból megtudtuk: Csongrád megyében szakmai önéletrajzot, motivációs levelet és szakmai programtervet is kértek a pályázóktól, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében csupán az önéletrajz szerepelt a kötelezően benyújtandó iratok között.

A jelentkezőknek főiskolai, mentőtiszti diplomájuk kellett hogy legyen, ám az már nem volt kitétel, hogy szakmai gyakorlatuk is – vagyis a tényleges mentés csupán „előnyt jelent”. Legalábbis ez olvasható Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye esetében.

Arról, hogy miképpen zajlott a kiválasztás, Nagy József úgy nyilatkozott: a személyes interjúk már aznap – június 27-én – lezajlottak, amikor a pályázat benyújtásának határideje volt. Egy másik, neve elhallgatását kérő korábbi vezető mentőtiszt lapunknak arról beszélt: tud olyan jelöltről, aki el sem ment erre az interjúra, mégis kinevezték. Szerinte több megyében már előre tudták, ki lesz majd a nyertes pályázó, „le voltak osztva a lapok”. – Olyan emberek kerültek vezető mentőtiszti beosztásba, akiknek sem mentési, sem vezetői tapasztalatuk nincs, akad, aki még csak állományban sincs. Senki nem értette, mi zajlik, miért különbözőek például a pályázati feltételek – mondta el a korábbi vezető. Kifogásolta azt is, hogy a megyei vezető mentőtisztek kinevezéséről a régióigazgatókkal egyáltalán nem egyeztettek, pedig hivatalosan ők a közvetlen feletteseik. Szerinte ennek az az oka, hogy a következő körben a régióigazgatókat cseréli majd le az OMSZ igazgatója.

Lapunk a témával kapcsolatban kereste a mentőszolgálatot is, szerettük volna megtudni, hogy miért voltak megyénként különbözők a pályázati kiírások, és hogyan nevezhettek ki valakit úgy, hogy el sem ment az interjúra. Ezekre a kérdésekre azonban nem kaptunk érdemi választ. Az OMSZ annyit közölt: az eddig hivatalban lévő megyei vezető mentőtisztek megbízása június 30-án lejárt, tehát nem leváltásokról van szó. Arra nem tértek ki, hogy miért alkalmasabb egy vezetői tapasztalattal nem bíró pályázó a posztra, mint az, akinek több évtizedes tapasztalata van, és az előző öt évben is ebben a munkakörben dolgozott.

Egyébként Máté Gábor főigazgató, aki a végső döntést meghozta, tavaly decemberben került az OMSZ élére; a 45 éves mérnök-közgazdász hét évet dolgozott a légi mentőknél. A Malévnál tíz éven át volt pilóta, de a turizmus területén is tevékenykedett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »