Botrány lett az iszlámról szóló francia tévéműsorból

A francia politikát és a közvéleményt is megosztotta egy, az iszlám franciaországi helyzetéről szóló dokumentumfilm, amelyet a héten vetített az M6 francia tévécsatorna. A 2,4 milliós nézettséget hozó műsor részben abban a Párizs környéki Sevranban játszódik, amelyet – elrettentő példaként – már korábban is az ottani Molenbeeknek neveztek, a jelentős részben muszlimok lakta és terrorfészekként is emlegetett brüsszeli negyed mintájára. Az 50 ezres Sevranba látogatva a műsorvezető, Bernard de la Villardiere összetűzésbe került a helybéli muszlimokkal, akik dulakodtak is vele.

A riporter a polgármestert, a zöldpárti Stéphane Gatignont is felkereste, aki, mint elmondta, először nem akart kötélnek állni, majd mégis adott interjút, noha utólag megbánta. De la Villardiere többek közt arról faggatta a politikust: hogyan lehetséges, hogy ez a település tizenötször annyi dzsihadistát adott az Iszlám Államnak, mint egy átlagos város. Azt is feszegette a műsorban, hogyan kaphatnak szószéket a gyűlöletet keltő imámok, akiket rendszerint külső hatalmak pénzelnek, mint például Szaúd-Arábia.

A műsor után a közösségi médiát elöntötték a hozzászólások; ezek a francia társadalom megosztottságát tükrözik az elmúlt két év iszlamista indíttatású terrorhullámának fényében. Gatignon szerint az újságíró manipulált, és a provokatív riport csak olajat öntött a tűzre, megbélyegezve városát. A bevándorlásellenes Nemzeti Front ellenben éppenséggel az ő lemondását követeli a műsor nyomán. „Klisék, félelem, sztereotípiák, összemosások – az M6 tovább szítja a gyűlöletet és megoszt ahelyett, hogy az összefogást hirdetné” – írta az egyik markáns álláspont képviselője, míg a másikat az ilyesféle hozzászólások tükrözik: „Gratulálok! A műsor megmutatja: sokan az iszlám soraiból uralni akarják Európát”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »