Botrány lett a Quimby tusványosi koncertjéből

A rajongók nehezen emésztik meg a zenekar fellépését a bálványosi szabadegyetemen.

Kiborultak a rajongók a Quimby tusványosi fellépése miatt. A zenekar Facebook-oldalát elborították a kemény kritikát megfogalmazó vagy épp gyalázkodó kommentárok. A közönség egy része – a vélemények tanúsága szerint – nehezen emészti meg, hogy az utóbbi időben a dalaiban a jelenlegi rendszert bíráló Quimby színpadra lépett „Orbán Viktor házi rendezvényén”, a bálványosi szabadegyetemen. A rajongók szerint a koncerttel az együttes elfogadta a kormány politikáját és legitimálta a miniszterelnök szavait egyebek mellett Donald Trumpról és a nyugati demokrácia végéről. Tusványoson egyébként mások mellett a Tankcsapda, a Kiscsillag, az Ocho Macho és a Vad Fruttik is fellépett, a közönség azonban csak a Quimby szereplését találta képmutatásnak.

Tusványosról mindenki tudja, hogy a Fidesz pártrendezvénye, ahol Orbánék mossák át a fiatalok agyát – vélte egy hozzászóló. – Ez a helyszín a visszataszító nacionalizmus és a hazug, szégyenletes, demagóg diktatúra posványa – tette hozzá valaki más. – Ez a legalja – foglalta össze tömören egy rajongó. A legtöbben egyöntetűen úgy vélték, a zenekar eladta magát a hatalomnak: a tusványosi fellépés a karrier csúcspontja volt, van az a pénz, amitől gombás lesz az ember lába? – tette fel a kérdést egy kommentelő. Más arra volt kíváncsi, vajon mikor kap Kossuth-díjat a zenekar, „már jövőre, vagy ahhoz még el kell menni párszor Orbán előzenekarának?” A konklúzió pedig majdnem minden esetben az volt, hogy „a Quimby ezzel a fellépéssel végkép kiírta magát a naptáramból”.

A kritikák tömegében néhány védelmező bejegyzés is felbukkant. Szégyellje magát, aki a saját politikai nézetei miatt bírál egy zenekart – írta egy megértő rajongó. Hozzátette: a szabadegyetem és diáktábor az egyik legjobb koncerthelyszín, minden zenész álma, hogy ilyen fantasztikus helyen lépjen fel legalább egyszer az életében.

Más a politika és a zene elválasztására hívta fel a figyelmet: a Quimby önmagát képviselte ezen a rendezvényen, erdélyi embereknek zenéltek jó szívvel, akik nagy ívben leszarják a politikai környezetet. Többen hangsúlyozták, Tusványos lényegesen sokszínűbb, mint ahogy az a híradásokból eljut a bírálókhoz, akik még sosem tapasztalták, milyen is a szabadegyetem. Talán ezért is mossák össze a zenekar fellépését a politikai gyűlöletkeltéssel.

A botrányra a Quimby kedd délelőtt szintén a Facebookon közleményben reagált. Mint írták, „a zenekar egy zenei fesztiválra utazott Erdélybe, hogy nagy szívvel muzsikáljon az ott élő magyar embereknek. A napközbeni politikai programoktól elhatárolódunk. Cefetül rühelljük, ha bárki is a saját politikai meggyőződésének erősítésére használja a bandát. A közönség este 10 után a miénk.”

Az elmúlt 25 év során a Quimby rengetegszer tett tanúbizonyságot arról, hogy a tolerancia, igazságosság, nemi, vallási és faji előítéletektől mentes nyitott világ az, ami számára elfogadható – hangsúlyozták. „Bármiféle szegregáció, megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az általa vallott elvekkel. A zenekar a kezdetektől mindig megőrizte a függetlenségét és a jövőben sem szeretnénk semmilyen politikai képződmény szócsöve lenni. Azoknak, akik részt vettek ezen a koncerten egyértelmű, hogy változatlanul ezen az úton járunk” – figyelmeztettek minden elégedetlenkedő rajongót.

A többséget azonban nem győzte meg a zenekar. A közleményt követően új erőre kapott a rajongók kommentáradata. Gratuláció a sajtósnak, de ezt a koncert előtt kellett volna kiadni – írta egy hozzászóló. Egy huszonöt éves zenekar nem lehet ennyire naiv – tette hozzá valaki más. Hogy elvállalták a bulit, nem gond, az utólagos magyarázkodás azonban már kínos – vélte egy rajongó. Többen hasonló véleményen vannak: beálltak a sorba, pénzt akarnak keresni, nem baj, de minek mosakodni?

Persze a védelmezők sem maradtak el, közülük sokan a politikai megosztottságot kárhoztatták. Mint írták, ebben az országban nem lehet normálisan zenélni, mert csak az árokásás a fontos: mindenki politizálni akar, pedig inkább Quimbyt kéne hallgatni!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »