Botrány a szegedi piacon

Politikai botránnyá nőtte ki magát a szegedi “szegények plázájának” nevezett Cserepes sori piacosok ügye. 70 napja kérnek, demonstrálnak, petíciót írnak, aláírásokat gyűjtenek, hogy az irreálisan megemelt bérleti díjakkal ne lehetetlenítsék el őket.

A kereskedők foggal-körömmel védenék a piacot

A többségi tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat pénzügyi-és vagyongazdálkodási bizottsága által január 1-jén kinevezett új igazgató, Rácz Attila április elsejétől érvényes intézkedései ugyanis nagy vihart kavartak. Az 50-200 százalékkal megemelt bérleti és helypénzdíjak, a vásárlók számára bevezetett 200 forintos parkolási díj,a birtokvédelmi jogukról való lemondás és az áfa bevezetése ellen tiltakoznak a piacosok.

A kereskedők panaszkodnak, mert a megemelt bérleti díjakkal számolva már nem éri meg nekik árusítani, de az áfa bevezetését és a birtokvédelemről való lemondást sem tartják elfogadhatónak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a tulajdonos bármikor, indoklás és kártérítés nélkül felmondhatja a bérleti szerződést, és a kereskedőnek 30 napon belül mennie kell.

Az áfa bevezetése és az áfás számlák áprilisi kibocsátása egy NAV állásfoglalás szerint sem jogszerű – mondta a  piacosok jogi képviselője, Szabó Bálint. A törvény egyértelműen rendelkezik, alapesetben december végéig lehet bejelentkezni az áfa-körbe, vagy ha valaki most kezdi meg a tevékenységét, akkor megteheti év közben.

Az igazgató végül visszavonta azt az intézkedését, hogy a piacot április elsejétől áfa-körbe vonja, de továbbra is ragaszkodott a vásárlók számára kötelező 200 forintos parkolási díjhoz, és azt is alá kellett írniuk az új szerződésben a bérlőknek, hogy 2017. januárjától vállalják az áfa-kört.

Az árusok szerint az igazgató kijelentette, hogy aki ezt az új szerződést nem írja alá, annak felmond. Így mintegy 60 kereskedő meg is kapta május elején a felmondó levelét. Az igazgató nem kívánt nyilatkozni. Egy közleményben azt írta, hogy a közel 300 kereskedőből az új díjszabást 260 elfogadta. A pavilonbérlők fele pedig aláírta a szerződést.

“Fekete kedd”

A piacosok jogi képviselőjét május 17-én rendőrök vitték el Botka László irodája elől. Az ügyvéd ragaszkodott ahhoz, hogy a felmondó leveleket, amelyeket Rácz Attila igazgató küldött, személyesen a polgármester kezébe adja. Emiatt a rendőrség elvitte Szabó Bálintot, és garázdaság miatt rabosították. A Csongrád Megyei Kormányhivatal mindeközben a szegedi jegyzőtől  a makói jegyző hatáskörébe vonta a birtokvédelemről szóló eljárást, amely azóta minden fél szerint korrektül elkezdődött.

Régebben a Mars téri kereskedőket is ugyanezzel a módszerrel ebrudalta ki az önkormányzat. Lemondtak birtokvédelmi jogukról, majd egy éjjel ledózerolták a pavilonokat – idézte fel Bíró Sándor, a volt Mars téri kereskedők egyesületének az elnöke. A bérlők legutóbbi akciója múlt vasárnap, Szeged napján volt, amikor 7000 összegyűjtött támogató aláírást adtak át a város első emberének.

Nógrádi Tibor a Fidesz szegedi frakcióvezetője Pintér Sándorhoz fordult az ügy kivizsgálása érdekében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »