Botka az ellenzék élére áll, és felszabadítja az országot – mindkét elmúlt nyolc évnek hadat üzent

Botka az ellenzék élére áll, és felszabadítja az országot – mindkét elmúlt nyolc évnek hadat üzent

Botka azt ígérte, helyrehozza mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak. Bemutatta azokat, akik eddig beálltak mögé – írja a HVG.

"Magyarország miniszterelnök-jelöltje" feliratú tábla mögött és "kormányváltó szövetség" felirat előtt tartja beszédét Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a politikai szezonnyitó beszédében. Azt mondja, hisz az együttműködésben, de ez nem kizárólag pártok együttműködését jelenti. A kormányváltáshoz szövetségre kell lépni, de csak egy őszinte szövetség lehet erős.

"Úgy tűnik, nem minden ellenzéki párt és politikus akarja eltakarítani az Orbán kormányt, sokan a saját politikai túlélésükért küzdenek."

Botka szerint csak elvi alapon lehet újjáépíteni az ellenzéket, szerinte ennek ő harcol az élén. "Csak siker lehet a vége, különben jön az orbáni diktatúra."

"Jöjjön létre a kormányváltók szövetsége, mert kormányváltást várnak tőlünk a magyarok" – hangsúlyozta. Hozzátette, nem futamodik meg az első harctól.

"Megértem azokat, akik 2010-ben Orbánra szavaztak, mert csalódottnak érezték magukat, a gazdasági válságot csak súlyosbította az ügyetlen, de főleg elvtelen kormányzás." A kiábrándult milliók Orbánban látták azt a vezetőt, aki kiutat mutat, de a legtöbben másnap csalódtak.

"Ígérem, helyrehozzuk mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak." Aki leszerepelt, eljátszotta esélyét, annak mennie kell – ezt vallja az MSZP-ben a Gyurcsány-éra során végig fontos szerepet betöltő, a kormányát akkor is túlélésre játszva támogató Botka.

Nyugdíjasó, párbszédes, volt SZDSZ-es Orbán-nagykövet is a szövetségesek között

Botka sorra bemutatja szövetségeseit: a "meglepetésember" Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, a szervezettel hamarosan indulnak a tárgyalások. Itt van Andor László volt uniós biztos, Szent-Iványi István liberális politikus, aki a külpolitikáért felel majd (2010 és 2015 között erre Orbánék szlovéniai nagyköveteként készült a volt SZDSZ-es), Komáromi Zoltán Együtt-es politikus, aki az egészségügyi programon doglozik, Büttl Ferenc, a Párbeszéd szakértője, aki a gazdasági programon dolgozik. Ács Sándorné, a lerombolt kishantosi gazdaság vezetője is itt van, aki első szövetségese volt Botkának.

A várttal ellentétben nincs itt Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, ám a zsidó lap úgy tudja, a szocialisták hamarosan megkezdenék a tárgyalásokat az alig mérhető népszerűségű pártocskával. A Botkát hallgatók nagy tapssal fogadták a szövetségesek és az eddigi egyéni jelöltek bemutatását, kuncogtak, mikor Botka a makói jelöltnél megemlítette, hogy a hódmezővásárhelyi körzet (ahol Lázár János nyert) is hozzá tartozik.

A rendszer szerinte azt üzeni, "ha hűen szolgálod a hatalmat, nem kell betartani a törvényeket, ha behódolsz, nem fontos a tudás és képesség, azok közé kerülhetsz, akik jól járnak. Ha nem állsz be a sorba, kritikus véleményed van, kirúgnak, rád száll az adóhatóság, ügyészség, a családtagokat is megbüntetnik. Ha bezárul minden kapu, de ragaszkodsz az elveidhez, egy esély van, elhagyni az országot. Ennek véget kell vetni" – mondja Botka. "Ezért akarok kormányváltást."

Hosszan sorolta, hogy milyen országot szeretne, például olyat, ahol mindenki egyenlő esélyt kap a boldoguláshoz. A testőrei nélkül saját városában az utcára lépni nem merő Botka azt mondta, az Orbánékat leváltó kormány nem fog urizálni, rongyot rázni, győzelem esetén felszabadítják az országot, első dolguk lesz az egyenlő állampolgárság bevezetése, hogy egy felcsútira ugyanazok a törvények vonatkozzanak, mint a legszegényebb zalalövői emberre.

Botka szerint komoly kérdés, hogy élhet négymillió ember szegénységben, ha középhatalom lett az ország. Szerinte nem normális 27 évvel a rendszerváltás után négy órát várni sorszámra az onkológiai centrumban, hogy patkányok potyognak a plafonról egy kórházban, hogy a szülők tanévkezdetkor maguk viszik be a WC-papírt és szalvétát, mert a tankerület "tesz a gondjaikra." Szerinte most könnyebb bejutni a Mars-expedícióba, mint Kistelekről Szegedre egy diáknak. Azt ígérte, a GDP 6 százalékát költik majd oktatásra, a rászoruló családok terheit csökkentik. Adómentes minimál- és közmunkabért ígért. Több felsorolása is nagy tapsot kapott – az első legnagyobbat a 100 ezer forint alatti nyugdíjak megemelése váltotta ki, de tetszett a közönségnek, mikor azon ironizált, hogy a Debreceni Egyetem szervilizmusból díszpolgári címmel tüntette ki Putyint, az autokrata elnököt. "Félelem nélkül kell élni Magyarországon" – mondta Botka, amit hatalmas taps követett.

Botka nyilvános beszéde nagyjából 50 percig tartott, a párt ezután zárt választmányi ülést tartott.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »