Borzasztó tofukészítő helyet záratott be a Nébih

Borzasztó tofukészítő helyet záratott be a Nébih

Felfüggesztette egy budapesti tofuelőállító-üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Higiéniai és nyomonkövetési problémák miatt közel 600 kilogramm terméket megsemmisítettek, több mint két tonna alapanyagot pedig zároltak – közölte a Nébih csütörtökön.

Az eljárás tart, az ügyben félmillió forintos bírság várható – írták. A tizenhatodik kerületben működő, Liu Yi Feng Gyártó Kft. által üzemeltetett budapesti üzemet – amelyben szójababcsírát is forgalmaztak – Nébih a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közösen ellenőrizte.

Az ellenőrök súlyos higiéniai problémákat találtak: az előállító helyiségben állt a víz, az edények rozsdásak, koszosak, a falak penészesek voltak, a csíráztató fülkéről pergett a festék, a padlón szemét – papírok, cigarettacsikkek – és szerszámok hevertek. Az üzemben többfelé rágcsálóirtó szert szórtak szét, ami az alapanyagokat is beszennyezte. A termékek előállításáról semmilyen dokumentációt nem vezettek.

Az üzemeltető tartózkodási engedélye is veszélybe került

A hatóság elrendelte csaknem 600 kilogramm nem nyomon követhető termék megsemmisítését és 2,1 tonna szójabab alapanyag forgalmi korlátozását a termékek eredetigazolásáig. Az üzem működését a hiányosságok pótlásáig felfüggesztették, újranyitására csak a megismételt hatósági szemlét követően lesz lehetőség.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az üzemeltető cég vezetőinek, illetve alkalmazottainak tartózkodási engedélyének ügyében – a feltárt hiányosságok miatt – vizsgálatot indított – olvasható a Nébih közleményében.

Necces videó az ellenőrzésről

A Nébih az alábbi videót tette közzé, amelynek kínai zenéjéről nem tudjuk eldönteni, hogy bárdolatlanul rasszista vagy sem.

A Nébih nem először választott „hozzáillő” zenét a videójához. Decemberben például arab zenét vágtak egy dugigiroszosról szóló videó alá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »