Borzalmas képet fest a gyerekek helyzetéről az UNICEF legújabb jelentése

Világszerte 28 millió olyan gyerek van, aki háború és más veszélyek miatt otthona elhagyására kényszerült. Közülük 17 millióan saját hazájukban, 11 millióan pedig külföldön kerestek menedéket – derült ki az UNICEF jelentéséből.

A Gyökértelenül címmel megjelent tanulmány szerint bár a kiskorúak csupán egyharmadát teszik ki a világ népességének, a menekültek fele közülük kerül ki. Az UNICEF adatai szerint a menekült gyerekek nagyjából 45 százaléka Szíriából vagy Afganisztánból származik. A jelentésből kiderül az is, hogy egyre több kiskorú egyedül, szülei nélkül hagyja hátra hazáját.

“Tavaly az előző évhez képest háromszor annyi, nagyjából 100 ezer, kísérő nélküli kiskorú kért menedéket a világ 78 országában.”

A tanulmány külön felhívja a figyelmet arra, hogy a háború és más veszélyek elől menekülőkön kívül “további 20 millió olyan gyerek van, aki más okból kifolyólag, például a rendkívüli szegénység miatt vagy a jobb élet reményében hagyta el hazáját.”

Az UNICEF a szeptember 19-én és 20-án New Yorkban megrendezésre kerülő két menekültügyi csúcstalálkozóra készülve tette közzé jelentését. Az ENSZ szakosított szerve felszólította a nemzetközi közösséget, hogy az otthonról elszakadt gyerekeknek – különösen azoknak, akik kísérő nélkül vannak – nyújtson nagyobb védelmet az erőszakkal és a kizsákmányolással szemben.

A jelentés szerint 2016 első felében az Európában menedékkérelmet benyújtó gyerekeknek csaknem 70 százaléka a konfliktus sújtotta Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett. Az UNICEF tanulmányából kiderül az is, hogy a menekültek legnagyobb részét befogadó tíz ország Ázsiában és Afrikában van, és valószínűleg Törökországban él a legtöbb menekült gyerek.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?UNICEF: 69 millió kisgyermek fog meghalni, pedig meg lehetne előzniUNICEF: Afrikában 11 millió gyereket sújt éhezéssel, betegséggel az El NinoRovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, gyerekek, UNICEF, népesség, Európa, statisztikai adatokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »